Laatste reddingspoging voor parkeergarage Kempering

Mooie plannen genoeg voor de Kempering, de parkeergarage in de Bijlmer, maar het stadsdeel stuurt aan op sloop. De komende maanden wordt een allerlaatste poging ondernomen de garage te behouden.

Patrick Meershoek
Stadsdeel Zuidoost houdt vast aan een miljoenen kostende renovatie van garage Kempering. Beeld Roy Del Vecchio
Stadsdeel Zuidoost houdt vast aan een miljoenen kostende renovatie van garage Kempering.Beeld Roy Del Vecchio

Wordt het een slotfeest of een housewarming? De parkeergarage Kempering in Zuidoost verandert morgen heel even in een overdekt festivalterrein met alle vertrouwde ingrediënten: levende muziek, urban dance, food trucks en street art. Het evenement maakt deel uit van 24H Zuidoost, een uitstalling van alles wat het stadsdeel aan moois te bieden heeft.

Of Kempering deel blijft uitmaken van dat pakket, is zeer de vraag. De afgelopen jaren werden de mogelijkheden verkend om de Bijlmergarage om te vormen tot een creatieve hotspot, maar vorige maand stelde het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost in een notitie vast dat die metamorfose financieel een onhaalbare kaart is. Sloop was de enige optie.

Logisch, want in de doorberekening van enkele scenario's kwam steeds een bedrag van minimaal twee miljoen naar boven om het oude gebouw gebruiksklaar te maken. Gezien het voornemen van het stadsdeel de garage niet langer dan tien jaar uit handen te geven, is dat voor elke mogelijke investeerder een onaanvaardbaar groot bedrag. "Wij moesten er in elk geval heel hard om lachen," zegt Imke Kok.

Kleine opknapbeurt
Met haar bedrijf Sien Concepts diende Kok in 2013 een plan in bij het stadsdeel om van Kempering een verzamelplek van lokale ondernemers te maken.

"Het stadsdeel is altijd uitgegaan van volledige renovatie. Dat is vreselijk kostbaar, zeker als een gebouw maar tien jaar mag worden gebruikt. Wij dachten aan een kleine opknapbeurt om te kunnen starten, en daarna langzaam iets te kunnen laten ontstaan."

Kok haakte dit voorjaar af, ook omdat ze gaandeweg de indruk had gekregen dat het stadsdeel zelf geen grote inspanningen wilde leveren om het project tot een succes te maken.

"Nadat we ons plan hadden ingediend, kregen we van het stadsdeel de vraag voorgelegd hoe we de parkeerproblemen dachten op te lossen. Voor een broedplaats in een parkeergarage! Het was allemaal weinig constructief."

Jeannette Seret diende een plan in voor een grootschalig project met langdurig werklozen. Ook zij kreeg aanvankelijk nul op het rekest, maar werkt nu aan een nieuw voorstel, sinds een meerderheid van de bestuurscommissie deze maand besloot nog een poging te wagen Kempering van de sloop te redden.

Seret: "Het gebouw kan nog vijftig jaar mee. Het is kapitaalvernietiging om het te slopen."

Kleiburg
Seret vraagt het stadsdeel af te stappen van de voorwaarde van tien jaar. "Als je daar bijvoorbeeld dertig jaar van maakt, ontstaat er een totaal ander beeld. Kleiburg is voor een euro geschonken. Waarom kan dat niet met Kempering? Dan kunnen de toekomstige gebruikers al hun geld steken in het gebouw en ontstaat er ook een interessant plaatje voor mogelijke investeerders."

Sloop is, zegt Seret, ook een kostbare operatie. "Bovendien zit er nog een Afrikaanse kerk in het gebouw met een erfpachtcontract. Die zal met een flink bedrag moeten worden uitgekocht en worden voorzien van vervangende huisvesting. Terwijl de mensen dolgraag in Kempering willen blijven en zelfs willen uitbreiden. We zijn nu bezig samen een plan uit te werken."

Sociaal ondernemer Seret zegt een enorme optimist te zijn, en elke millimeter ruimte om iets van Kempering te maken dolgraag te willen benutten. Zij hoopt dat het stadsdeel dat ook wil. "Als ze per se willen slopen, moeten ze dat eigenlijk gewoon zeggen." Kok: "Het maken van plannen kost best veel tijd en geld. Het is zonde als dat allemaal voor niets gebeurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden