Laatste productie Alex d'Electrique in première

Screenshot van de website van Alex d'Electrique

De tuinkabouter is een effectief middel tegen burgermannetjes. Vooral als ze een kruiwagentje in hun kabouterknuistjes hebben, kun je er lekker mee uithalen. Overdadig giechelende toeschouwsters schop je vervolgens ongenadig de rolstoel in. Welkom in het universum van Lex, het laatste personage van Alex d'Electrique. Dit weekend was de première, de laatste dodenrit door Nederland is begonnen.

Alex d'Electrique is niet meer, omdat de kunstwereld zo in elkaar zit. Je maakt iets wat mensen goed vinden, krijgt een tijdje subsidie en dan ineens niet meer. Zo ging het 28 jaar bij Alex d'Electrique, de enige echte theaterpunkgroep van Nederland. Oprichter en grote inspirator Ko van den Bosch ontwikkelde zich in die tijd van bijlzwaaiende schreeuwlelijk tot gewaardeerd dichter, trouwde met regisseuse Ola Mafaalani, kreeg kinderen en is inmiddels in het telefoonboek van Groningen te vinden. Hij gaat werken voor het Noord Nederlands Toneel en zijn gezelschap eindigt met zijn laatste tekst.

Frank Lammers speelt Lex, een aardappelschillende psychopaat die gehaat wordt door de wereld en daarom de wereld heel hard terug haat. Niet alleen eerzame burgers, maar ook Koranezen moeten het ontgelden, net als de in een rolstoel geschopte vrouw, die zich ontwikkelt tot echtgenote met eigen gedachten. Het gegeven is bekend, de teksten variëren van hermetisch tot dolkomisch.

Dit is Alex d'Electrique in vol ornaat. De man is een boertig monster, de vrouw een aardse engel. Zeker in de vertolking door actrice Anna Schoen, die er iets heel bijzonders van weet te maken.

Minder verrassend is Frank Lammers. Hij speelt de psychopatische lul zo gretig en overtuigd, dat je er niet aan ontkomt hem uiteindelijk ook een lul te vinden. Jammer, want in het verleden waren de klootzakken die Ko van den Bosch schreef ook kwetsbaar, en daardoor gevaarlijker. Vooral als Ko van den Bosch ze zelf speelde.

Lammers is misschien door zijn filmcarrière een paar laagjes en nuances kwijtgeraakt. Hij is nu alleen nog maar eng en agressief is. Dat maakt hem afstandelijker en dus minder eng. (WIJBRAND SCHAAP)

Lex van Alex d'Electrique. Gezien: 10-10 in Frascati. Tournee.

www.alexdelectrique.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden