Laatste kans voor luxe hotel ligt op Prinsengracht

Het lijkt de laatste kans voor tophotels in de binnenstad: het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht. Het is wel een opknapper.

Vastgoedmannen Vincent Huizinga (links) en Mees Besselaar bij de zogenaamde budget rooms. Beeld Mats van Soolingen
Vastgoedmannen Vincent Huizinga (links) en Mees Besselaar bij de zogenaamde budget rooms.Beeld Mats van Soolingen

Het om de hoek gelegen Leidseplein is niet te horen in een idyllisch binnenplaatsjes van het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht. Hier klinken alleen vogeltjes. Het immense gebouw - deels uit 1665 en deels uit 1836 - bestaat voor een deel uit brede statige gangen en grote ruimtes, zoals de voormalige rechtszalen met nog de bovenverdiepingen achter glas. De gevel is 125 meter en het pand kan moeilijk meer centraal in de stad staan. Maar het tapijt is muf, de verf is afgebladderd en een groot deel van het vijftienduizend vierkante meter grote gebouw bestaat uit weinig inspirerende kantoren.

De gemeente wil niet meer meewerken met nieuwe initiatieven voor luxe hotels in de binnenstad, maar wil er hier juist wel een. Dat maakt het voor ketens misschien wel de laatste kans. Afgelopen weekend deed het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) het pand in de openbare verkoop. Op voorhand hadden al tientallen geïnteresseerden zich gemeld, vooral beleggers, ontwikkelaars en hotelketens. Totdat het verkocht is, huren tientallen start-ups ruimtes, zoals fotografen en kledingontwerpers. De brede statige voordeur wordt daarom nu nog platgelopen door hippe twintigers.

Cel wordt budgetkamer
Binnen gaat de navigatie met de ouderwetse bordjes die wijzen naar de 'Griffie Strafsector', 'Gerechtshof' of 'Bibliotheek'. Op de begane grond zijn drie binnenplaatsen te vinden en op de eerste verdieping twee grote, en meerdere kleine zittingszalen. Op de begane grond zijn de cellen onveranderd gebleven. 'Dit worden de budget rooms,' zegt Vincent Huizinga van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff lachend.

Met een grote ouderwetse sleutelbos opent hij met zijn collega Mees Besselaar de elf cellen waar gedetineerden tot een jaar geleden zaten tot ze werden voorgeleid. De muren staan nog vol met teksten als 'White power' en 'Fuck the law'. De verdachten werden in verband met de beveiliging het pand binnengereden in grote ruimtes met rolluiken. 'Biedt nu uitstekende mogelijkheden, bijvoorbeeld voor de cateringexpeditie,' zegt Besselaar.

Buitenkansje
Op de bovenste verdiepingen zijn vooral kantoren te vinden en opslagruimtes. 'Het is een doolhof van kleine kamers. Maar we hadden ook Waldorf onder onze hoede. Dat bestond uit meer verschillende gebouwen en diverse typen ruimtes. Het was nog hokkiger en ziet er nu prachtig uit,' zegt Besselaar. Huizinga: 'Hoe vaak gebeurt het dat er zo'n enorm pand vrijkomt in het centrum? Eén keer in de 25 jaar?'

Stadsdeel Centrum liet afgelopen herfst weten na Waldorf Astoria nog maar ruimte te zien voor één nieuw tophotel in de binnenstad. De gemeente had daarvoor dit pand in gedachten. Ze denkt aan ketens als Four Seasons, Jumeirah, Mandarin Oriental en Ritz Carlton.' Of die zich al hebben gemeld, daarover zwijgen Huizinga en Besselaar. In januari 2015 moeten de partijen hun bod gedaan hebben, zes weken later volgt de uitslag.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden