Laatste kans voor ICA

DEN HAAG - Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) krijgt een laatste kans om orde op zaken te stellen. Dat heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag laten weten. Binnen vier maanden moet de islamitische middelbare school duidelijke vooruitgang hebben geboekt.Eind december zette Amsterdam de subsidie aan het ICA voorlopig stil nadat de school in een onderzoek van dagblad Trouw als slechtste middelbare school uit de bus was gekomen. Ook volgens het ministerie van Onderwijs zijn de schoollessen zeer zwak.

De komende maanden moet het ICA voorrang geven aan het verbeteren van het onderwijs aan leerlingen in het examenjaar. Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs eist verder dat de islamitische middelbare school meer aandacht besteedt aan integratie en burgerschap.

De lessen op de school zijn niet strijdig met de waarden van de democratie. Het bestuur heeft echter geen ''expliciete visie'' op integratie en burgerschap. Daarnaast vervullen enkele bestuurders van de school ook een bestuursfunctie bij moskeeën. ''Dit draagt niet bij aan duidelijkheid over de koers van de school'', stelt het departement.

Verder is op dit moment de zorg voor leerlingen in de brugklas onder de maat en moet het financiële beheer beter. Er is echter geen sprake van betalingen aan extremistische organisaties. Ook onderzoek van de AIVD geeft geen aanleiding om in te grijpen.

Het ICA is blij dat het ministerie ''niets heeft aangetroffen dat wijst op radicaliserende invloeden of wegsluizen van onderwijsgeld''. Het bestuur onderschrijft de afspraken met het ministerie om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Wethouder Ahmed Aboutaleb van Amsterdam zal de lijn van de minister volgen en de relatie met de school hervatten, liet een woordvoerder van de gemeente weten. Naar verwachting kan het ICA dan ook weer rekenen op subsidie van de gemeente. Het ministerie van Onderwijs besluit in mei of de school vorderingen heeft gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden