Laatste in Artis gekweekte knoflookpadden uitgezet

In Artis zijn de afgelopen vijf jaar circa honderdduizend knoflookpadden gekweekt en in het wild uitgezet. Deze week werden de laatste vrijgelaten. Nu staat de knoflookpad er alleen voor.

Lex Boon
Knoflookpad (Pelobates fuscus) Beeld wikipedia
Knoflookpad (Pelobates fuscus)Beeld wikipedia

Het is een plompe pad met uitpuilende ogen. Hij kleurt licht gelig tot bruin, met een patroon van donkere vlekken op zijn rug, en kan tot acht centimeter groot worden.

Als hij in een dreigende situatie terechtkomt, stoot hij een naar knoflook ruikende substantie af. Vandaar de naam knoflookpad.

Winterslaap
Goed gaat het niet met het dier, dat nog sporadisch wordt gezien in het oosten en zuidoosten van Nederland. Het is zelfs een van de meest bedreigde amfibieën in Nederland. De oorzaak: jarenlange isolatie van de populatie door versnippering en verlies van geschikte leefgebieden.

Vanwege de bedreigde status liep in Deurne, Noord-Brabant, de aanleg van het Knoflookpad - een weg - onlangs maanden vertraging op, omdat er op het traject één pad was die zich had ingegraven voor een winterslaap. Er moest worden gewacht tot hij zelf naar boven kwam.

Kloppend geluid
In opdracht van de provincie Noord-Brabant zijn er door dierverzorgers in Artis de afgelopen vijf jaar honderdduizend eitjes opgekweekt tot kikkervisjes en kleine padden. Deze week is de laatste lading uitgezet in een van de drie gebieden in Brabant waar zich een levensvatbare populatie moet ontwikkelen.

Het duurt twee tot drie jaar voordat een knoflookpad geslachtsrijp is, dus over tien jaar is pas duidelijk of het project echt geslaagd is. De eerste tekenen zijn volgens Artis en de betrokken Stichting Ravon goed. De afgelopen twee jaar is in het voorjaar al zacht kloppend geluid waargenomen van mannetjes die klaar zijn om zich voort te planten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden