Laatste hooligan strandrellen krijgt celstraf

Meer dan 2,5 jaar na de strandrellen in Hoek van Holland, is ook de eerste man die daarvoor werd opgepakt veroordeeld. De rechtbank in Rotterdam legde vandaag de 21-jarige William van D. 26 maanden gevangenisstraf op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de rechters speelde de hooligan een grote rol bij het geweld op het dancefeest Sunset Grooves in augustus 2009. Hij maakte deel uit van een groep van 50 personen die harde klappen uitdeelde aan een weerloos slachtoffer, dat uiteindelijk de benen kon nemen.

De straf werd niet alleen opgelegd voor zijn aandeel in de strandrellen. De man werd in september 2009 al opgepakt, maar kwam weer op vrije voeten. In de tussentijd maakte hij zich volgens de rechters ook nog schuldig aan belediging van een agent en afgelopen november nog aan een poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) had om een celstraf van 2 jaar en 2 maanden gevraagd.

In het nauw
Het strandfeest liep op de bewuste zomeravond volledig uit de hand. Relschoppers dreven agenten in het nauw. De politie vuurde tientallen kogels af om zichzelf te verdedigen. Daarbij kwam een 19-jarige man om het leven. Direct na de strandrellen kondigde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan jacht te maken op de 200 tot 300 hooligans die zich daar hadden misdragen.

Die jacht werd inderdaad geopend, onder meer door foto's van hooligans te tonen in het tv-programma Opsporing Verzocht. Maar de aangekondigde aantallen zijn tot op heden niet gehaald. De politie pakte circa 60 hooligans op, van wie Van D. hoogstwaarschijnlijk de laatste was die zich moest verantwoorden voor de rechter.

Circa 15 behoorden tot de beruchte groep van Rotterdamse hooligans. Eenmaal voor de rechter kregen meer dan 30 personen vrijspraak. De opgelegde straffen varieerden van werkstraffen tot celstraffen tot 15 maanden of opsluiting in een inrichting voor stelselmatige daders. Sommige zaken werden geseponeerd. Toch toonden de autoriteiten zich niet ontevreden. Ze noemden de straffen voor Nederlandse maatstaven hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden