Laatste extra militairen VS weg uit Afghanistan

De laatste van de 33.000 extra militairen die de Verenigde Staten twee jaar geleden naar Afghanistan stuurden om het oplaaiende geweld van de Taliban tegen te gaan, zijn teruggekeerd naar huis. Daarmee is de Amerikaanse troepenmacht in het land gereduceerd tot 68.000 manschappen.

Redactie
De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta (rechts) vrijdag na aankomst in Nieuw-Zeeland. In het midden zijn Nieuw-Zeelandse ambtsgenoot Jonathan Coleman, links de Amerikaanse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, David Huebner. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta (rechts) vrijdag na aankomst in Nieuw-Zeeland. In het midden zijn Nieuw-Zeelandse ambtsgenoot Jonathan Coleman, links de Amerikaanse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, David Huebner.Beeld afp

Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta aan Nieuw-Zeeland. De tijdelijke uitbreiding van het Amerikaanse leger in Afghanistan was mede bedoeld om de lokale overheid en het nieuwe Afghaanse leger de gelegenheid te geven zich te ontplooien in het zicht van de terugtrekking van alle buitenlandse troepen, voorzien voor eind 2014.

Aanvallen van binnenuit
Juist deze week werd besloten de gemeenschappelijke activiteiten van het Amerikaanse en Afghaanse leger vooralsnog te beëindigen. Dat gebeurde na een reeks aanvallen van binnenuit, waarbij leden van de NAVO-troepenmacht werden gedood door Afghaanse militairen of politieagenten. Tot nu toe vielen daarbij dit jaar 51 doden.

Door de tegenslag werd de afgelopen dagen geregeld de vraag opgeworpen of de stationering van Amerikaanse troepen al in 2014 kan worden beëindigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden