Laatste eerbetoon aan selfmade Bekende Nederlander Nelis

Bij een eerbetoon aan Nelis, Bekende Nederlander en voormalige burgemeester van de Hazenstraat, onthult burgemeester Eberhard van der Laan (de echte) vandaag om 11.00 uur op De Nieuwe Ooster­begraafplaats een 'monumentale grafsteen' waarin steentjes uit de Hazenstraat zijn verwerkt.

Rob Rombouts
Een still uit een item van AT5 over Nelis Beeld
Een still uit een item van AT5 over NelisBeeld

Op de steen, betaald door fans van Nelis, staat permanent een krijtdoos, opdat kinderen altijd een tekening voor Nelis kunnen maken.

Nelis overleed in augustus op 74-jarige leeftijd. Hij was verstandelijk gehandicapt, maar niet achterlijk. Hij wilde beroemd worden en dat is hem gelukt. Zijn logica: als je beroemd bent, zwaait iedereen naar je en is ­iedereen aardig.

23 jaar geleden, toen Nelis nog in tehuis De Platanen op de Lauriergracht woonde, ontmoette hij op zijn dagelijkse dooltochten door de Jordaan in de Hazenstraat Peter van der Meer, fotograaf. Toen Nelis vertelde Bekende Nederlander te willen worden, bedacht Van der Meer een simpele strategie: zet Nelis met zo veel mogelijk Bekende Nederlanders op de foto. Dan wordt hij vanzelf ook een BN'er.

Boek
Bekende Nederlanders die op het stoepje in de Hazenstraat naast Nelis op de foto gingen en van hem een handtekening kregen, zijn onder anderen Ruud Gullit, Harry Mulisch, Bridget Maasland, Ron Brandsteder, Bettine Vriesekoop, Job Cohen, Hafid Bouazza, Imca Marina, Adriaan van Dis, Felix Meurders, Jan Smit, Fong Leng, Jeroen Krabbé. Een poging met Brad Pitt of George Clooney op de foto te komen mislukte. Een aantal van deze foto's markeert op de Nieuwe Ooster een wandelroute naar Nelis' graf.

Toen Nelis 65 werd, verscheen er een boek over zijn leven, dat hij signeerde in Scheltema. Op de Elandsgracht was zelfs een Nelisdag. Lang voordat in vrouwencafé Saarein mannen mochten komen, kon Nelis er rekenen op een pils en een eitje. Soms wel twee eitjes.

Dikke nek
Toen huisgenoten hem op televisie zagen, en hem waarschuwden 'geen dikke nek' te krijgen, verzekerde Nelis: 'Ik houd niet van kapsones. Daar hebben we niets aan.' Nelis werd wel eens uitgelachen en beroofd. 'Daar trek ik me niets van aan,' zei hij dan. Zijn rouwauto reed, volgepropt met beren en foto's van De Beroemdheid, stapvoets over de Elandsgracht.

Vandaag zijn aanwezig: ranja met een rietje, Neliskoekjes, een fanfare, een dichter. Ook wordt er een boom naar Nelis vernoemd. Van der Meer: 'Dit is het laatste feest van Nelis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden