Laatste defensieschool heeft missie volbracht

De laatste Nederlandse defensieschool, in het Duitse Münster, sluit vrijdag de deuren. De school is bedoeld voor kinderen van in Duitsland of België gevestigde Nederlandse militairen. In de hoogtijdagen waren er 29 scholen waar ruim 900 leerlingen onderwijs kregen. Voor de tien leerlingen en zes docenten is vrijdag de allerlaatste schooldag van de allerlaatste defensieschool.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gedelegeerd bestuurder Anton Kotte van het bestuur waar de defensiescholen onder vielen, vindt het niet jammer dat de deuren sluiten. 'Sinds de Koude Oorlog hebben de scholen een functie vervuld.'

De Nederlandse militairen wilden vroeger graag dat hun kinderen Nederlands onderwijs kregen, omdat dat de terugkeer naar Nederland makkelijker zou maken. 'De koude oorlog is nu voorbij, dat maakt de specifieke functie van de scholen ook overbodig. En dat is eigenlijk juist positief te noemen', zegt Kotte.

De eerste school voor kinderen van Nederlandse militairen in Duitsland opende in 1956 de deuren. De meeste scholen, zowel basis- als middelbare scholen, stonden in de grensstreek.

De afgelopen decennia kwamen er steeds meer internationale scholen, wat de specifiek Nederlandse scholen overbodig maakte. De laatste school gaat na de zomer ook verder als internationale school. Kotte spreekt van het einde van een tijdperk. 'Missie volbracht, om in militaire termen te blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden