Plus

Laatste Cannabis Bevrijdingsdag: 'We moeten in Den Haag verder strijden'

Na tien afleveringen houdt de Cannabis Bevrijdingsdag, dit weekend in het Flevopark, op te bestaan. "Het punt is nu gemaakt."

Herman Stil
In het Flevopark werd voor de tiende en laatste keer het Cannabis bevrijdingsfestival georganiseerd. Beeld Dingena Mol
In het Flevopark werd voor de tiende en laatste keer het Cannabis bevrijdingsfestival georganiseerd.Beeld Dingena Mol

"Sinds de eerste editie in 2009 op het Museumplein is er zo veel veranderd," zegt organisator Derrick Bergman. "De wietpas is geflopt, de THC-grens is van de baan en Opstelten is weg. De proef met legale teelt loopt. Ik voorspel dat cannabis voor 2025 uit de strafwet is."

Want daar is het Bergman, ook voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), en de kwekers en de coffeeshopwereld die het festival steunen, altijd om te doen geweest.

Legaal
"We hebben bereikt wat we willen bereiken. Internationaal hebben we de wind in de zeilen. In Amerikaanse staten is cannabis nu legaal en Canada gaat het als eerste land voor alle volwassenen legaliseren."

"Nederland is gidsland af, maar kan hier niet bij achterblijven. Het is nu een politiek verhaal geworden. We moeten niet meer hier zijn, in het Flevopark, maar in Den Haag. De cannabisondernemers hebben er al lobbyisten rondlopen. Wij willen meepraten."

"Bovendien is de de druk van zo'n evenement groot. Zitten we middenin alle drukte, valt er weer een brief van de gemeente op de mat dat er een poster illegaal op een elektriciteitskastje hangt: 2500 euro boete. Dan kan ik wel weer uitleggen dat we alles met vrijwilligers doen en er wel eens iets misgaat, maar ik doe dit niet om een festival te organiseren."

Wietmiljonairs
"Over deze editie komen we toch niet heen. Op dit festival staan de wietmiljonairs naast de mensen in de bijstand. Die hebben we dan toch maar mooi bij elkaar gebracht."

Hij heeft het nog niet aan de vrijwilligers en bezoekers van het festival verteld. "Alleen aan mensen direct om me heen. Die krijgen eerst tranen in de ogen, maar als je het uitlegt, begrijpen ze het ook wel weer. We moeten nu gewoon ergens anders verder strijden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden