Laatste Britse veteraan WO-I overleden

LONDEN - Harry Patch, de laatste Britse veteraan die vocht in de Eerste Wereldoorlog, is op 111-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het verzorgingshuis waar hij woonde zaterdag bekendgemaakt.

Patch ging in dienst toen hij 18 jaar was en vocht mee in de Slag om Passendale, een van de bloedigste van de Eerste Wereldoorlog. Hij raakte hierbij gewond. Hij zei er later over dat hij zich 'modder, modder en meer modder gemengd met bloed' herinnerde.

Patch prikte graag de illusie van heldendom in de loopgraven door. ''Iedereen die je vertelt dat ze in de loopgraven niet bang waren, is een verdomde leugenaar: je was voortdurend bang'', aldus een citaat dat aan hem wordt toegeschreven door de historicus Richard van Emden, in diens boek 'The last fighting Tommy'.

Patch, die twee jaar geleden beweerde dat hij tachtig jaar niet over de oorlog had gesproken, was slechts heel even de laatste nog levende Britse WO I-veteraan. Zijn 'maat' Henry Allingham overleed vorige week op 113-jarige leeftijd.

Patch was in WO-II vrijwilliger bij de brandweer en hielp slachtoffers van de Duitse bombardementen. Hij werd op 101-jarige leeftijd onderscheiden met de Franse Legion d'Honneur en overleefde drie echtgenotes en twee zonen.

De Britse premier Gordon Brown zei dat het hele land rouwt om de dood van een groot man. Koningin Elizabeth II zei dat de 'de dapperheid en het enorme offer van zijn generatie' nooit worden vergeten. (AP)

Harry Patch op 110-jarige leeftijd in november 2008. Foto AP Beeld
Harry Patch op 110-jarige leeftijd in november 2008. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden