Laatste bezoek aan Bush

Balkenende wilde tijdens zijn bezoek aan de VS geen balans opmaken van het bewind van Bush. Foto AP Beeld
Balkenende wilde tijdens zijn bezoek aan de VS geen balans opmaken van het bewind van Bush. Foto AP

WASHINGTON - Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft tijdens zijn bezoek samen met premier Balkenende aan het Witte Huis ernstige bezwaren geuit tegen het proces tegen vijf terreurverdachten op de legerbasis Guantánamo Bay.

Verhagen deed dit in een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice. De minister verwees naar de voorgeleiding van Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001, en vier medeverdachten voor een militaire rechtbank op Guantánamo in Cuba.

Het vijftal is aangeklaagd wegens moord, terrorisme en samenzwering. Volgens Verhagen zouden processen tegen terreurverdachten onder het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag moeten vallen. Osama Bin Laden zou ook daar berecht moeten worden, mocht hij ooit gepakt worden.

Premier Jan Peter Balkenende ging deze week 'voor de laatste keer' op bezoek bij president Bush. De twee leiders spraken bijna een uur met elkaar in het Oval Office. Bush sprak zijn waardering uit voor de moed van Balkenende en de Nederlandse troepen. "De relatie tussen onze twee landen is zeer sterk," zei Bush. Ook Balkenende benadrukte de nauwe samenwerking tussen Amerika en Nederland in Afghanistan en elders.

De twee leiders spraken ook over 'de moeilijke ontwikkelingen in het Midden-Oosten', aldus Balkenende. Bush wil nog voor het einde van zijn termijn in januari een vredesovereenkomst afdwingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten. "Dat is een onderwerp waar hij absoluut mee door zal gaan."

Balkenende wilde geen balans opmaken van het bewind van Bush. "Er zijn natuurlijk gevoelige onderwerpen rondom Irak. Er is de nodige kritiek. Tegelijkertijd zie ik dat ook het nodige is gebeurd om vrijheid naar landen te brengen. We kunnen nog niet bepalen hoe de geschiedenis over hem zal oordelen."

Balkenende weersprak dat hij blij is dat er een nieuwe president komt. Zowel de Republikein John McCain als de Democraat Barack Obama wil Guantanamo Bay (het omstreden concentratiekamp op Cuba) sluiten en beiden steunen het milieuverdrag van Kyoto. "Het is wel zo dat die onderwerpen moeten worden aangepakt," aldus Balkenende. "We moeten afwachten wie de nieuwe president wordt. Ook dan zal pas blijken hoe die zich zal inzetten." (FRANS HENDRICKX)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden