'Laat student kosten terugbetalen'

DEN HAAG - Fractievoorzitter Jacques Tichelaar van de PvdA noemt het een optie om studenten de kosten voor hun studie volledig te laten terugbetalen als zij klaar zijn met studeren.Dat heeft hij gezegd in weekblad Vrij Nederland dat woensdag is verschenen.

Door de vergrijzing van de bevolking zullen de kosten van de overheid flink oplopen. Om stevige belastingverhogingen te voorkomen, moeten de uitgaven van de staat omlaag, aldus Tichelaar. ''Als regeringspartij moeten we bereid zijn een fundamenteel debat over de toekomst van het onderwijs aan te gaan.''

De fractieleider van de PvdA wil daarom de discussie openen om studenten aan hogescholen en universiteiten hun studiebeurs en het volledige collegegeld alleen te laten lenen. Volgens Tichelaar betekent dit zo'n 65.000 euro per studie voor studenten aan een universiteit en ongeveer 35.000 euro per studie voor studenten aan een hogeschool.

''Het geld dat dan vrijkomt, kunnen we investeren waar het het meest nodig is: het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo'', aldus de PvdA'er in Vrij Nederland. Tichelaar zegt zich te realiseren dat het plan op dit moment niet haalbaar is in Nederland.

Deze inschatting lijkt een eufemisme. Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk van coalitiepartner CDA stelt dat ''het gekke voorstel'' nooit door zijn partij zal worden goedgekeurd. Hij noemt het ''een kromme redenering'' om juist in tijden van vergrijzing het onderwijs minder toegankelijkheid te maken.

''Het is heel helder dat er juist heel veel aandacht moet komen voor de kenniseconomie'', aldus Van Dijk. Ook volgens D66-leider Alexander Pechtold is de PvdA ''de weg in onderwijsland volledig kwijt. Dit is een historische fout. ''Studenten hebben natuurlijk baat bij hun opleiding, maar de rest van de maatschappij net zo goed'', zegt hij.

Ook Kamerlid Renske Leijten van de SP is ''stomverbaasd''. ''Je schiet jezelf in de voet.'' Mensen met een hogere opleiding trekken namelijk minder vaak een uitkeringen en doen minder vaak een beroep op de zorg. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden