'Laat rechters wetten toetsen aan grondwet'

Het moet rechters mogelijk worden gemaakt te controleren of wetten en verdragen volgens de grondwet wel door de beugel kunnen. Dat heeft Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, gisteravond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Redactie
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, vorige maand tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Beeld anp
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, vorige maand tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.Beeld anp

Nederlandse burgers kunnen nu niets doen tegen de overdracht van soevereiniteit aan Europa, terwijl Duitsers wel naar een grondwettelijk hof kunnen stappen, aldus Bakker.

Constitutionele toetsing
De zogeheten constitutionele toetsing is nu nog verboden. In artikel 120 van de grondwet staat dat een rechter niet mag beoordelen of een wet in strijd is met de grondwet. Om toetsing mogelijk te maken, zoals Bakker wil, moet de grondwet dus worden veranderd.

Oud-Kamerlid Femke Halsema diende daar in 2002 al een voorstel voor in. Dat plan werd in 2004 aangenomen door de Tweede Kamer en in 2008 door de Eerste Kamer. Maar om de grondwet te kunnen veranderen, moeten Tweede én Eerste Kamer er nog een keer over stemmen, en dat is nog niet gebeurd.

Enkelband
Bakker herhaalde in Nieuwsuur ook zijn afkeer van enkele wetsvoorstellen van het kabinet. Zo vindt hij dat rechters, en niet het kabinet, moeten bepalen of veroordeelden mogen vrijkomen met een enkelband.

Dubbele nationaliteit
Een ander plan dat Bakker van tafel wil hebben, is het voorstel om het Nederlanderschap af te pakken als mensen met een dubbele nationaliteit worden veroordeeld voor terrorisme. 'Een heleboel mensen hebben geen dubbele nationaliteit. Die krijgen deze bijkomende straf niet. Een andere bevolkingsgroep, die soms geen afstand kan doen van een dubbele nationaliteit, krijgt dan als enige die bijkomende straf wel', aldus Bakker. Hij vindt dat het ingaat 'tegen het basisprincipe van de grondwet, namelijk: iedere Nederlander is voor de wet gelijk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden