'Laat moeders van couveusebaby langer thuis'

Beloftes van eerdere ministers over de duur van het zwangerschapsverlof van moeders van couveusekinderen moeten nu eindelijk eens worden waargemaakt. Die oproep doet de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) aan de huidige minister van Sociale Zaken minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De vereniging dringt er op aan het zwangerschapsverlof uit te breiden naar 10 weken na thuiskomst van het kind.

De ouders vinden dat moeders van couveusekinderen te kort bij hun kindje kunnen zijn, nadat dat uit de couveuse is en thuis mag komen. Dit vooruitzicht levert in een toch al emotionele en zeer onzekere tijd veel extra stress op voor de moeder, zo stelt de VOC vast.

Asschers voorgangers Henk Kamp en daarvoor Piet Hein Donner gaven al aan niet afwijzend tegenover deze maatregel te staan. Volgens de VOC moet er nu eens werk worden gemaakt van de wetsaanpassing die hiervoor nodig is. Jaarlijks moeten naar schatting 2.500 moeders weer aan het werk na haar zwangerschapsverlof terwijl het kind dan nog maar net of nog niet thuis is.

Volgens het ministerie ligt er op dit moment een wetsvoorstel over het onderwerp bij de Tweede Kamer. Daarin wordt geregeld dat ouders van couveusekinderen 10 weken verlof krijgen vanaf het moment dat het kindje weer thuis is. 'Dit wetsvoorstel ligt al bij de Tweede Kamer en zal niet worden gewijzigd op dit punt', aldus een woordvoerster van de minister. Volgens haar zal Asscher binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer met zijn plannen voor de verlofregelingen sturen.

Volgens de vereniging voelt vrijwel geen enkele moeder van een couveusekind zich na de ingrijpende periode dat haar pasgeborene(n) in het ziekenhuis is, in staat om kort daarna of al direct aan het werk te gaan. 'Enerzijds is er ruimte nodig voor de verwerking van de vroege bevalling en alles wat daarop volgt: verdriet, zorg en angst je kind alsnog te verliezen. Anderzijds zijn er moeders die niet kunnen werken om de eenvoudige reden dat ze hun kind, waarvan ze gedurende een lange periode nauwelijks het gevoel hadden dat het hun kind was, nu niet wéér aan de zorg van een ander willen toevertrouwen. Vanwege de kwetsbaarheid van het kind, soms maar net 2000 gram zwaar en vaak extra vatbaar, mogen veel kinderen niet naar een crèche of kinderopvang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden