'Laat kinderen extra bewegen op school'

Scholen moeten kinderen elke dag twee keer een half uur laten bewegen, naast de gewone gymles. Met oefeningen tijdens de les, activiteiten tijdens de pauzes en na schooltijd een programma met buurtsportcoaches kunnen ze hun leerlingen een gezondere leefwijze aanleren.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat advies brengen drie belangrijke adviesorganen van het kabinet - de Nederlandse Sportraad, Onderwijsraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenleving - vandaag uit aan premier Mark Rutte. De Onderwijsinspectie moet vervolgens controleren of scholen genoeg aan sport en beweging doen.

Denk aan activiteiten zoals tussen de lessen door vijf minuten een spel doen, rekensommetjes maken door ballen of papierpropjes over te gooien of tijdens de pauzes op het schoolplein en in de aula activiteiten aanbieden.

Landsbelang
"Dit is van landsbelang. Kinderen staren alleen nog maar op hun mobiel in de pauze, worden klunziger, hebben niet de juiste motorische vaardigheden. Scholen kunnen dit verbeteren,'' stelt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad.

Sporten en bewegen is net zo belangrijk als taal en rekenen, voegt Henriëtte Maassen van den Brink van de Onderwijsraad toe. "De maatschappelijke en individuele kosten van laaggeletterdheid en van niet bewegen zijn hoog. Het wordt tijd dat er nu iets gebeurt. Investeren is hier terugverdienen."

Volgens de beweegnormen horen kinderen minimaal een uur per dag matige tot intensieve beweging te hebben, zodat overgewicht en welvaartsziekten worden voorkomen. Ook zouden ze drie keer week oefeningen moeten doen om de spieren en botten te versterken, bijvoorbeeld sit-ups of squats.

Prestaties
Daarnaast blijkt uit recent onderzoek van de Amsterdamse VUmc dat kinderen die op school meerdere malen per week en gedurende een langere tijd beweegprogramma's volgen, beter presteren met rekenen en wiskunde. Deze onderzoekers pleiten voor meer investeringen van de overheid om dit ook mogelijk te maken.

Omdat kinderen een groot deel van de dag in de schoolbankjes doorbrengen, moeten scholen hun verantwoording nemen, vinden de adviesraden. Niet alleen in het basisonderwijs, maar ook op middelbare en mbo-scholen kunnen leraren met een beetje extra moeite de leerlingen in beweging krijgen.

Bovendien kunnen gemeenten meer doen door beweegteams op te richten, bijvoorbeeld met buurtsportcoaches. De adviesraden zijn zich ervan bewust dat scholen zich beklagen over een hoge werkdruk en een woud aan taken. Toch denken ze dat ze de leerlingen met kleine veranderingen gezonder, fitter en socialer kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden