‘Laat het nieuwe schooljaar in januari beginnen’

Oud-docent Bert Betgen heeft een voorstel voor het onderwijs in Nederland, nu de scholen al een paar weken dicht zijn. ‘Laat het nieuwe onderwijsjaar beginnen in januari 2021.’

Beeld ANP

De Olympische Spelen, het WK voetbal en andere grote sportevenementen zijn uitgesteld en de Tour de France volgt misschien nog. Sporters proberen met beperkte mogelijk­heden hun conditie op peil te houden en gaan later dan gepland toewerken naar hun optimale vorm.

Ook leerlingen en studenten zijn nu bezig hun ‘conditie’ op peil te ­houden omdat hun ‘evenement’ dit jaar niet door kan gaan. We zien hoe het onderwijs in korte tijd flexibel en creatief werkt aan het in vorm krijgen van de leerlingen en studenten.

We kunnen voor scholen ook ­denken aan het uitstellen van de belangrijke evenementen van een schooljaar of academisch jaar. Het schooljaar of academisch jaar 2019/2020 zou met zo’n ingreep door kunnen lopen tot december 2020. Het nieuwe onderwijsjaar zou dan beginnen in januari 2021.

Dit geeft rust. Niet alleen om de opgelopen achterstanden weg te werken, er zijn meer voordelen. De achtstegroepers kunnen zich rustig voorbereiden op hun overstap naar het vervolgonderwijs, open dagen in september bezoeken, toch nog de eindmusical instuderen.

In het voortgezet onderwijs kunnen in de herfst de laatste schoolexamens worden afgenomen, open dagen van universiteiten en hogescholen worden bezocht en er kan een geweldig eindfeest komen (met eventueel een vakantiereis erachteraan).

Een geplande Romereis voor gymnasiasten kan in de herfst doorgaan, stages in het mbo en hbo kunnen worden georganiseerd en praktijkexamens kunnen op de normale plekken worden afgenomen.

En in januari 2021? De leerkrachten in het onderwijs hebben hun flexibiliteit en het kunnen omdenken van lastige situaties op dit moment al bewezen. Het moet mogelijk zijn om het curriculum van de jaren 2020/2021 en 2021/2022 zo in te richten dat in juli 2022 iedere leerling en student het niveau heeft bereikt dat ze in normale omstandigheden ook zouden hebben gehad.

Bert Betgen, oud-docent hbo, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden