Lezersbrief

'Laat de armsten de btw aftrekken, net als bedrijven'

De armste mensen van de bevolking hebben weinig inkomsten en geen lastenverlaging. Laat ze daarom hun btw terugvragen, betoogt Luud Schimmelpennink, oud-lid van protestbeweging Provo en ex-gemeenteraadslid.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Het Parool van 31 december doet Wopke Hoekstra, minister van Financiën, een aantal uitspraken over het inkomen van Nederlanders. Zo zegt hij: "Volgens het Centraal Planbureau gaat 96 procent van de mensen er op vooruit komend jaar." Vier procent gaat er dus niet op vooruit.

Ook zegt Hoekstra dat hij het belangrijk vindt dat de rekening op een eerlijke manier wordt verdeeld. Over de verhoging van de koopkracht zegt Hoekstra: "Ik snap dat het er anders uitziet als je naar de hogere btw lijkt, maar daar staat lastenverlichting tegenover. Ik wil niet te veel beloven, wel realistisch zijn."

De btw is een bijzondere vorm van belasting. Het is een gebruikersbelasting die voor bedrijven aftrekbaar is van hun winst. Daardoor betalen bedrijven slechts een schijntje.

Btw is ook de belasting waarmee het meest wordt gefraudeerd, door btw terug te vragen voor ten onrechte ingediende uitgaven. De rekening wordt zo dus niet eerlijk verdeeld, zoals Hoekstra nastreeft.

Het kan anders. Bij de armste klassen in de bevolking betreffen de uitgaven voornamelijk voedsel, kleding en de energierekening. Zij hebben weinig inkomsten en geen lastenverlaging. Daarom een voorstel.

Laat de 4 procent armste mensen in Nederland net als bedrijven hun betaalde btw terugvragen. Daarmee wordt hun inkomen verhoogd. Belasting is immers het instrument om ongelijkheid van inkomens tegen te gaan, en niet om dat te bevorderen.

Noodzakelijke reductie
Voor het bedrijfsleven kun je ook beter een andere vorm van belastingheffing hanteren, die tevens ingrijpt op het voortbestaan van Nederland. Meer dan vijftig jaar geleden schreef ik het Witte Schoorstenenplan.

Volgens dat plan zou elk bedrijf een belastingaanslag ontvangen naar gelang de vervuiling die de schoorsteen verlaat. Hoe schadelijker het type vervuiling, hoe hoger de belasting. Bedrijven kunnen vervolgens belasting besparen door hun vervuiling te verminderen.

De belasting op benzine en diesel is gebaseerd op de analyse van de uitlaatgassen en de prijs van CO, CO2, onverbrande koolwaterstoffen, fijnstof, enz. Zuinigere auto's besparen dus veel belasting. Elektrische auto's nog meer.

De noodzakelijke reductie van onze uitstoot van broeikasgassen wordt door het invoeren van belasting op vervuiling makkelijk gehaald. Als minister van Financiën moet Hoekstra hier wat mee kunnen doen in het belang van de toekomst van ons land.

Luud Schimmelpennink, oud-lid van protestbeweging Provo en ex-gemeenteraadslid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden