Lezersbrief

‘Laat de Amsterdamse Kunstraad adviseren over OBA’

Paroollezer Henk Jan Gortzak vindt dat de OBA niet inhoudelijk heeft gereageerd op zijn commentaar op OBA Next. Daarom stelt hij zijn vragen hier.

De OBA aan het BijlmerpleinBeeld Lin Woldendorp

Op 23 augustus vroeg ik op Het Hoogste Woord aandacht voor de activiteiten van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Met name stelde ik vraagtekens bij de invulling van OBA Next, als een soort ‘hedendaags arbeidsbureau’. Ook vroeg ik mij af of OBA Next aan de Zuidas wel een goed idee was.

De OBA reageerde op Het Hoogste Woord van 31 augustus. Martin Berendsen, directeur, blijkt een selectieve lezer. Hij heeft het over de wet en kerntaken, maar over waarom OBA Next een invulling krijgt die hier niets mee te maken heeft, zwijgt hij.

De vergelijking met de vroegere Avond-tekenschool raakt kant noch wal. En over OBA Next aan de Zuidas is duidelijk dat de doelgroep ‘laag of anders opgeleide Amsterdammers’ daar niet te vinden is.

De reactie van de OBA verwondert mij helaas niet. Op 13 januari stelde ik Berendsen en de voorzitter van de raad van toezicht schriftelijke vragen over het beleidsplan 2019-2022:

a. Wat is de inhoud en functie van OBA Next?

b. Zijn de medewerkers van de OBA de juiste, gekwalificeerde mensen om ‘met de bewoners, onderzoekers en professionals’ op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor urgente vraagstukken in de wijk?

c. Waarom bevat de beleidsnota geen verifieerbare doelen en ontbreekt een financiële onderbouwing?

Ik kreeg tot op heden geen antwoord. Alleen, na mijn bijdrage op Het Hoogste Woord, een bericht dat ‘het hun speet dat hun reactie mij nooit bereikt heeft’.

Publiek debat

In de gemeenteraad zijn de coalitiepartijen voor de uitbreiding van de OBA aan de Zuidas. De oppositie is tegen. Maar een publiek debat over de plaats en functie van de OBA, naar aanleiding van hun beleidsplan, ontbreekt helaas. Ik vind de bijdrage van Berendsen daaraan onvoldoende.

Er is, zoals wel bij kunstinstellingen het geval is, geen onafhankelijke instantie die de gemeente adviseert. Daarom doe ik een dringend beroep op de Amsterdamse Kunstraad om een ongevraagd advies over het beleidsplan van de OBA uit te brengen. Dan moet de OBA ook reageren en kan de gemeenteraad gefundeerd haar besluit heroverwegen.

Het gaat immers over een belangrijke publieke functie waar heel veel publiek geld, voor zover ik kan nagaan meer dan 27 miljoen euro, naartoe gaat.

Henk Jan Gortzak, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden