Laat burgemeester Eberhard maar komen

57 procent van de ondervraagden vindt Eberhard van der Laan geschikt als burgemeester van Amsterdam. Foto GPD Beeld
57 procent van de ondervraagden vindt Eberhard van der Laan geschikt als burgemeester van Amsterdam. Foto GPD

AMSTERDAM - De Amsterdammers lijken het wel goed te vinden als oud-minister Eberhard van der Laan (PvdA) de nieuwe burgemeester wordt. Dat valt op te maken uit een enquête van onderzoeksbureau O+S. Van de bijna 450 ondervraagden vindt 57 procent Van der Laan geschikt. Zo'n tien procent vindt hem niet of heel ongeschikt.

Van der Laan maakte begin deze week bekend te solliciteren naar de post. Iets meer dan veertig procent zegt dat er een betere kandidaat is. Maar er zijn geen andere kandidaten die een grote aanhang hebben.

Oud-minister Guusje ter Horst scoort het best met twaalf procent. De voormalige partijleiders Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Boris Dittrich (D66) worden beiden door iets meer dan tien procent als de beste gezien. VVD-Kamerlid Fred Teeven heeft steun van iets meer dan vijf procent. ''Er dient zich niet een echte concurrent aan,'' zegt onderzoeker Jeroen Slot. ''Amsterdammers hebben het idee dat het een gelopen race is, maar accepteren dat ook.''

Vorig jaar scoorden waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher (PvdA) en partijleider Femke Halse- ma (GroenLinks) goed in een peiling toen er nog geen sprake van was dat burgemeester Job Cohen op korte termijn zou vertrekken. Hun namen komen nu amper terug in het onderzoek. Volgens onderzoeker Jeroen Slot blijkt daaruit dat mensen hebben geaccepteerd dat Asscher en Halsema niet beschikbaar zijn.

Van de ondervraagden hoeft geen voorkeursbeleid gevoerd te worden. Tussen de tachtig en negentig procent vindt het onbelangrijk of de nieuwe burgemeester een allochtoon of vrouw is. Opvallend is dat de gemeenteraad wel een sterke voorkeur voor een vrouw uitsprak. De helft van de ondervraagden vindt het goed dat de raad de burgemeester selecteert, de andere helft wil een direct gekozen burgemeester. Ook daaruit blijkt volgens Slot dat een groot deel van de Amster- dammers de huidige procedure en de mogelijke uitkomst daarvan accepteert.

De peiling is volgens Slot representatief voor Amsterdammers met politieke belangstelling, de groep van zo'n 75 procent van de bevolking die bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat stemmen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden