'Laat bezoekers aan de stad contributie betalen'

Strengere handhaving en betaald toegang tot de Wallen; dat zijn de maatregelen die voormalig wethouders Frits Huffnagel en Carolien Gehrels voorstellen in de strijd tegen het massatoerisme en het imago van Amsterdam als stad waar alles kan.

Nu nog op het Museumplein: de I Amsterdam-letters. Beeld ANP
Nu nog op het Museumplein: de I Amsterdam-letters.Beeld ANP

Huffnagel en Gehrels stonden aan de basis van de Amsterdamse citymarketing en daarmee van de campagne I Amsterdam.

Deze campagne had als doel om Amsterdam niet meer neer te zetten als drugs- en prostitutiehoofdstad, maar toch is het niet gelukt het imago van stad waar alles kan weg te poetsen. "We trekken teveel dronken Britten die over de Wallen zwalken en coffeeshopbezoekers die volkomen wacko door de stad lopen," aldus Huffnagel.

De VVD'er, tegenwoordig adviseur in citymarketing, zegt dat Amsterdam dit imago kan wegpoetsen door keihard te handhaven op toeristen die zich misdragen.

"Ik stel voor dat Amsterdam een half jaar iedereen gaat oppakken die zich misdraagt. Dan slapen ze hun roes maar uit in de cel. Op die manier missen ze hun vlucht of boot naar huis en komen ze te laat op hun werk of moeten ze extra kosten maken." Zulk nieuws verspreidt zich snel, aldus Huffnagel.

Contributie
Gehrels (PvdA) vindt dat de stad een contributie moet vragen aan bezoekers, waardoor die gaan meebetalen aan het onderhoud en reiniging van de stad. Een verhoging van de toeristenbelasting, die de gemeente wil doorvoeren, is onvoldoende, want dan betalen de Nederlandse dagjesmensen niet mee.

"Eigenlijk moeten we naar een Amsterdampas: wie hier verblijft moet daarvoor betalen." Met zo'n pas kan Amsterdam kortingen geven op gewenst gedrag, zoals een bezoek aan een museum, maar juist geld vragen als bezoekers naar De Wallen gaan.

Lees hier het interview met Frits Huffnagel en Carolien Gehrels.

Debat over 'de stad waar alles kan'

Het Parool organiseert samen met De Balie zondagavond een debat over het imago van 'de stad waar alles kan', een zoektocht naar antwoorden op overlast, drukte en criminaliteit in Amsterdam.

Met onder anderen wethouder Udo Kock (D66), raadsleden Femke Roosma (GroenLinks) en Diederik Boomsma (CDA), ombudsman Arre Zuurmond, bewoners en ondernemers. Aanvang 20.00 uur in De Balie. Tickets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden