'Laat asielzoekers wél klusjes doen'

Vrijwilliger bij een sportclub of troep opruimen op straat: voorzitter van bestuurscommissie Nieuw-West Achmed Baâdoud wil dat asielzoekers aan de slag gaan, in weerwil van landelijk beleid.

De voorzitter van de bestuurscommissie Nieuw-West wil elk talent in een azc benuttenBeeld anp

Toen hij de vraag kreeg of Nieuw-West ruimte heeft voor een asielzoekerscentrum (azc), twijfelde Baâdoud geen moment: laat maar komen.

"Ik wil niet afschuiven op andere stadsdelen," zegt de voorzitter van bestuurscommissie Nieuw-West. Baâdoud stelde wel een voorwaarde. De gemeente moet de azc's spreiden over de stad. "Dat gebeurt en daar ben ik blij mee."

Amsterdam wil tweeduizend asielzoekers opvangen en opent hiervoor azc's in de Bijlmerbajes, de Houthavens in West, op Sportpark Ookmeer in Nieuw-West en een nog onbekende vierde locatie.

Het azc in Nieuw-West gaat in het voorjaar van 2017 open en biedt tien jaar lang onderdak aan 800 asielzoekers. Het stadsdeel heeft al het nodige op zijn bordje: de noodopvang in de Schipluidenlaan, de uitgeprocedeerden van We Are Here en deze zomer gaan 250 statushouders, dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, samenwonen met 250 studenten in een nieuw complex in Riekerhaven.

En dat voor een stadsdeel dat zo zijn eigen problemen kent, zoals bovengemiddelde werkloosheid, armoede en achterstanden. Kan Nieuw-West 800 asielzoekers er wel bij hebben? "Ja hoor," zegt Baâdoud. "We hebben inderdaad onze uitdagingen, maar we zijn er klaar voor."

Klusjes doen
Hoewel het azc pas over een jaar opent, is Nieuw-West al begonnen met de voorbereidingen. "We zetten een 'vriend-van-de-vluchtelingennetwerk' op, met sportverenigingen, ondernemers, buurthuizen en bewoners. Ik ga iedereen vragen wat zij kunnen doen voor asielzoekers. Die mogen niet werken, maar dat wil niet zeggen dat ze niets kunnen doen."

Baâdoud heeft maling aan het landelijk beleid van sobere opvang. In de noodopvang mogen asielzoekers niets. In een azc volgen ze taalles en mogen ze na verloop van tijd klusjes doen, maar werken is er niet bij. Al te veel activiteiten zouden volgens het kabinet een aanzuigende werking kunnen hebben en valse hoop bieden. Het is tenslotte onzeker of de asielzoekers in Nederland mogen blijven.

"Mij maakt het niet uit of ze blijven of niet; wij gaan knokken om elk talent in een azc te benutten. Integratie begint met participatie." De asielzoekers uit de noodopvang liet hij 'stiekem' ook al meedoen in de buurt.

Tandarts
"In een azc mogen ze weinig doen, maar zodra ze buiten komen, zijn ze voor mij. Ik wil dat zij als vrijwilliger aan de slag gaan. Ze kunnen winkelwagens verzamelen voor de buurtsupermarkt of troep opruimen bij de Sloterplas."

Gisteren uitten enkele buurtbewoners in deze krant hun ongenoegen over de komst van een azc op Ookmeer. Baâdoud rekent erop dat de meerderheid van Nieuw-West positief is. "Diversiteit is onze kracht. Het zou toch fantastisch zijn als zij in de toekomst hier aan de slag kunnen als tandarts, docent of verpleger? Ik krijg hier enorm veel energie van."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden