Lezersbrieven

'Laat Amsterdam leren van Weesp'

Bert Keesman, fractievoorzitter van de PvdA Weesp, betoogt in deze lezersbrief dat Amsterdam qua democratisch gehalte meer kan leren van Weesp dan andersom.

Het ziet ernaar uit dat Weesp, mogelijk samen met Driemond, deel gaat uitmaken van Amsterdam-Zuidoost. Beeld Marco de Swart/ANP
Het ziet ernaar uit dat Weesp, mogelijk samen met Driemond, deel gaat uitmaken van Amsterdam-Zuidoost.Beeld Marco de Swart/ANP

Over 37 dagen is de ambtelijke fusie van Weesp met Amsterdam een feit. De Weesper ambtenaren ­treden in dienst bij Amsterdam en ons stadhuis is ineens een stuk leger.

En, wie weet, resten ons nog maar 1056 dagen tot de bestuurlijke fusie (als we op 2022 mikken). Het ziet ernaar uit dat Weesp, mogelijk samen met Driemond, dan deel gaat uitmaken van Amsterdam-Zuidoost. Het wordt dan het vierde gebied naast Bijlmer-Centrum, ­Bijlmer-Oost en Gaasperdam.

Alle reden dus voor de raad om kennis te maken met het bestuur van Amsterdam-Zuidoost. Woensdag werden we ontvangen door stadsdeelvoorzitter Tanja ­Jadnanansing en dagelijks bestuurder Dirk de Jager, plus Wim van der Kamp die voor Bijlmer Centrum in de stadsdeelcommissie zit. Kernvraag van de avond was: ­hoeveel invloed hebben de bestuurders nou eigenlijk op het beleid in Zuidoost?

Immers, de dagelijks bestuur­ders (qua rol toch enigszins te vergelijken met de burgemeester en wethouders in Weesp) zijn benoemd door het college van de stad Amsterdam en de twaalf leden van de stadsdeelcommissie hebben louter een adviserende rol.

Volgens Wim van der Kamp zijn de leden van de stadsdeelcommissie vlijtig bezig met het uitbrengen van gevraagde én ongevraagde adviezen, maar is het nog niet zo duidelijk of die adviezen ook worden opgevolgd door de centrale stad. Wel wordt ieder jaar in samenwerking met een gebiedsteam van ambtenaren een plan gemaakt waarin de prioriteiten voor elk gebied worden vastgesteld.

De indruk is dat de bestuurders in de stadsdelen nog zoekende zijn naar invloed binnen het nieuwe bestuurlijke systeem van Amsterdam. Het is niet verrassend dat onze kameraden van de PvdA Amsterdam het liefst weer (grotendeels) terug willen naar het oude systeem van gekozen ­stadsdeelraden.

Voor Weesp een ­bijzonder moment om aan te haken. We maken niet alleen de stap van kleinschalig bestuur naar (bijzonder) grootschalig, maar we leveren ook nog eens een democratisch gekozen raad in voor vier zetels in een adviserende stadsdeelcommissie. Als PvdA Weesp zien we nog steeds grote ­voordelen van aansluiting bij ­Amsterdam, maar qua democratisch gehalte kan Amsterdam meer leren van Weesp dan andersom.

Bert Keesman, fractievoorzitter PvdA Weesp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden