Column

Laat als journalist nooit merken dat je voor Oranje bent

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Links ligt mijn koffer, waar ik nu al een week of drie uit leef. Rechts staat mijn laptop, open op de zoek­opdracht: colors mexico national team. Want de teamkleuren aller landen behoren niet tot mijn parate kennis. Zo begint zo ongeveer elke dag dat Nederland op het WK speelt met enige voorbereiding. Lang leve Wikipedia, dat ervoor zorgde dat ik vorige week niet in het groen verslag stond te doen van de wedstrijd tegen Mexico.

Dan zou je kunnen zeggen: op die dagen dat Nederland speelt, draag je iets oranjes. En klaar ben je. Maar nu we al wat langer onderweg zijn in het toernooi durf ik wel te zeggen dat je rondom wedstrijddagen de journalisten juist herkent aan het feit dat ze géén oranje dragen. Want alle kranten, concurrenten en collega's van de sportredactie dragen van alles, maar dus niet de kleuren van de tegenstander. En al helemaal nooit 'onze' kleuren.

Ik was wel benieuwd wat er zou gebeuren als ik het wél zou doen. En dus kwam ik tegen Chili aan het ontbijt in een oranje 'Hup Holland'-shirt. En werd ik meteen teruggefloten door een collega van een krant die toevallig in hetzelfde hotel verbleef: 'Jij bent toch een onafhankelijke journalist? Dan ga je toch niet zo rondlopen?'

Er is een duidelijke code, kennelijk, die zegt dat je niet moet laten merken dat je voor het Nederlands elftal bent. En behalve Hart van Nederland houdt iedereen zich daaraan. Tenminste: als ze aan het werk zijn. Ik kwam toevallig een journaliste van een groot medium op haar vrije dag tegen: in oranje jurkje, met oranje oorbellen en oranje nagels. Maar mooi niet dat ze zo aan het werk zou gaan.

Best hypocriet allemaal. Alsof je niet kritisch meer kunt zijn over het voetbal van Van Gaal als je een oranje shirtje draagt. Natuurlijk, je hoeft je niet meteen onder te dompelen in die oranjecarnaval-variant die gepaard gaat met hossen en om negen uur 's ochtends bier drinken. En in kennelijke staat liedjes zingen over dat mensen die niet springen van alles zijn. Maar om nou te doen alsof je bij het verslaan van een WK de onafhankelijkheid of onpartijdigheid van een politieke verslaggever moet hebben, gaat me ook wat te ver.

Ik moet tenminste de eerste mens nog tegenkomen die naar een WK-wedstrijd gaat en vooraf zegt: 'Nou, moge de beste winnen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden