Laagterecord aantal moorden in Amsterdam in 2015

Als het dit jaar in Amsterdam bij vijftien omgebrachte slachtoffers blijft, is dat er één minder dan het vorige laagterecord, uit 2012. Toen leek de teller overigens al bij veertien doden te stokken, maar daar kwamen op 29 december nog de twee slachtoffers bij van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

null Beeld anp
Beeld anp

Vorig jaar vielen er 24 doden door moord en doodslag, in 2013 waren dat er 23. Het dieptepunt met 65 doden door geweld in 1998 is sindsdien bij lange na niet meer benaderd.

Het aantal vermoorde mensen in de stad is zo - ondanks slepende reeksen liquidaties - al jaren bescheiden. Vooral vallen er steeds minder doden door uit de hand gelopen ruzies en geweld in relaties. Een verklaring daarvoor is er niet.

Overigens loopt er nog onderzoek naar de dood van een 35-jarige Zweed onlangs in de Filips van Almondestraat in De Baarsjes - in wat de buurt als 'een sekskamer' omschrijft. Sectie heeft geen uitsluitsel gegeven over de doodsoorzaak, deskundigen doen nog toxicologisch onderzoek.

In de stad
Hoewel liquidaties van Amsterdamse criminelen - soms met grof geweld - ook dit jaar buurten schokten, waren er maar een paar daarvan in de stad zelf. Crimineel Mario Magan Tier werd in februari doodgeschoten in zijn auto in de Bertelmanstraat (Zuid). In april volgde de Turks-Amsterdamse crimineel Baris Önder. Hij werd, 26 jaar jong, vermoord toen hij 's nachts de S.F. van Ossstraat (Osdorp) inreed. In juni werd zijn weduwe in dezelfde buurt beschoten. Zij overleefde.

Andere Amsterdamse criminelen werden vermoord in Panama (Khalid Jaafar), Suriname (Marchano Pocorni), Krommenie (Eaneas Lomp) en Zaandam (Lucas Boom).

Fout
Schokkend waren de moorden waarvan waarschijnlijk de verkeerden slachtoffer werden. Op 14 januari werd Beyhan Demirci met een kalasjnikov vermoord toen ze een sigaret rookte op haar balkon in de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld. De kogels leken te zijn bedoeld voor haar criminele schoonzoon.

Twee weken later was de Ghanees Augustine Nyantakyi 's nachts op de Wolbrantskerkweg (Osdorp) slachtoffer van kogels die bedoeld leken voor een criminele buurman.

In een kantoor in de Derkinderenstraat (Nieuw-West) werd de gewezen advocaat en tolk Haydar Zengin doodgeschoten. Weken later werd de eigenaar van het daar gevestigde bedrijfje, die erg op Zengin leek, beschoten. Mogelijk had de schutter het al in eerste instantie voorzien op het laatste slachtoffer. Hij leeft nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden