Laaggeletterdheid is groter probleem dan gedacht

In ons land hebben veel meer mensen dan gedacht moeite met lezen en schrijven. Omdat het probleem veel groter is dan waar het kabinet vanuit gaat, werkt de huidige aanpak van laaggeletterdheid niet. Er zijn zelfs wachtlijsten voor taalcursussen voor volwassenen.

Jet Bussemaker weet niet wie de cursisten zijn. Beeld ANP
Jet Bussemaker weet niet wie de cursisten zijn.Beeld ANP

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een snoeihard rapport over de aanpak van laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen taalproblemen, becijfert de Rekenkamer na onderzoek. Het kabinet gaat uit van 'slechts' 1,3 miljoen mensen.

Dat verschil is te verklaren omdat in de cijfers van de regering 65-plussers en mensen die moeite hebben met cijfers niet worden meegeteld. Ten onrechte, vindt de Rekenkamer. Het kabinet stelt dat zij de definitie van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO) hanteren.

Onduidelijkheid
Taalproblemen worden steeds duidelijker nu de regering steeds meer vraagt van burgers. Ze moeten zelf internetbankieren, een kaartje voor de trein kopen bij een automaat, de belastingaangifte invullen en informatie opzoeken op de websites van gemeenten of bedrijven. Dat gaat niet als je niet goed kunt lezen en schrijven.

Zelfs voor de groep van 1,3 miljoen laaggeletterden is volstrekt onduidelijk of het overheidsbeleid, waarvoor dit jaar 74 miljoen euro wordt uitgetrokken, wél werkt. Er werden tot 2015 helemaal geen doelen gesteld en vanaf dit jaar zijn de doelen bescheiden, oordeelt de Rekenkamer: 45.000 volwassenen moeten tot 2018 een cursus beginnen en hun taalvaardigheid verbeteren. Voor die cursussen zijn inmiddels in 8 van de 13 regio's wachtlijsten waar eind vorig jaar 'enkele honderden' mensen op stonden.

Gerichte maatregelen
Wie die cursisten zijn, of degenen die op een wachtlijst staan, weet minister Jet Bussemaker van Onderwijs niet. Zij is binnen het kabinet hoofdverantwoordelijke als het gaat om het terugdringen van laaggeletterdheid. Terwijl het volgens de Rekenkamer juist van belang is om te weten of zij oud zijn of jong, van Nederlandse of buitenlandse afkomst. Dan kunnen er gerichte maatregelen worden genomen om de groepen te bereiken die zich juist niet voor deze cursussen melden.

De Stichting Lezen & Schrijven, die subsidie van het ministerie van Onderwijs ontvangt voor taalcursussen, kondigt aan een 'taaloffensief' te starten. Samen met gemeenten, werkgevers, vakbonden, MBO Raad en bibliotheken pleiten zij ervoor om ieder jaar 100.000 mensen te scholen. Ook willen zij dat er meer geld wordt uitgetrokken, 250 miljoen euro. Eerder gaf Bussemaker aan dat ze niet méér mensen zou bereiken als ze meer geld zou hebben.

In Zuidoost is 37 procent laaggeletterd
Er zitten grote verschillen in het aantal laaggeletterden per stadsdeel in Amsterdam. In Zuid gaat het om 4 procent, terwijl in Zuidoost 37 procent van de beroepsbevolking moeite heeft met lezen en schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden