La Serpe vangt bot bij rechtbank

De rechtbank heeft een aantal eisen van Peter la Serpe, kroongetuige in het liquidatieproces, afgewezen. Hij wilde, om zijn eigen verdediging te kunnen voeren, onder meer geld voor kosten en drie maanden om zich in te lezen.

Hij vond geen gehoor bij de rechtbank, die er opnieuw tevergeefs op aandrong zijn raadsman terug te laten keren. Die advocaat, Jan Peter van Schaik, staakte zijn werk onlangs omdat hij zich 'gemuilkorfd' voelde. Van Schaik en zijn cliënt hadden een verweer willen voeren waarvan de conclusie had moeten zijn dat het OM zijn recht op vervolging had verspeeld wegens onrechtmatigheden. Wat die onrechtmatigheden zijn, mag La Serpe slechts beperkt in de openbaarheid brengen, omdat hij anders geheimen rond zijn getuigenbescherming zou prijsgeven.

Gisteren werd duidelijk dat La Serpe ten tijde van zijn onderhandelingen met het OM, in 2006, dagelijks blowde en dronk. Hij zegt dat dat van invloed is geweest op de totstandkoming van zijn afspraken met het OM. Hoe groot die invloed is geweest, bleef onduidelijk.

La Serpe zorgde al eerder voor problemen, vooral doordat hij telkens ontevreden bleek met de afspraken die over zijn toekomst zijn gemaakt en door justitie niet zouden worden nagekomen. Ook nu is dat weer het geval. La Serpe heeft gedreigd met onthullingen die een bom onder het hele proces zouden leggen als een voor hem aanvaardbare overeenkomst uitblijft. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden