La Serpe eist weer eens meer geld

AMSTERDAM - Kroongetuige Peter la Serpe in de liquidatiezaak dreigt zich opnieuw terug te trekken. Hij heeft weer ruzie met justitie over het getuigenbeschermingsprogramma en hij eist meer geld.

Advocaat Jan Peter van Schaik van de kroongetuige heeft de rechtbank vorige week geschreven dat La Serpe geen vertrouwen meer heeft in het Team Getuigenbescherming van het Korps Landelijke Politiediensten. Volgens La Serpe schenden zijn beveiligers de afspraken.

Het is al de derde keer dat hij justitie onder druk zet. Vlak voor het begin van het strafproces dreigde hij via De Telegraaf te stoppen met getuigen als hij zijn zin niet kreeg. Ook toen wilde hij meer geld. Tijdens het proces dreigde La Serpe nog eens per brief dat hij zou stoppen met het afleggen van verklaringen, om grofweg dezelfde reden.

Als La Serpe zich terugtrekt, zijn al zijn verklaringen nog bruikbaar. De rechtbank moet het dan doen met de zeer uitvoerige verhalen die La Serpe bij de recherche, de onderzoeksrechter en de rechtbank heeft verteld. Die blijven staan. De advocaten van de verdachten hebben La Serpe ook al vele dagen kunnen verhoren; dus is de verdediging dan maar in beperkte mate in haar belangen geschaad.

De kans is overigens groot dat La Serpe opnieuw zal terugkomen van zijn besluit het getuigen te staken. Als hij zich niet aan de deal met justitie houdt, zullen de aanklagers zestien jaar tegen hem eisen, in plaats van de nu overeengekomen acht jaar. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie moet dan ook bepalen of het schenden van de afspraken ook gevolgen heeft voor zijn beveiliging. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden