Review

La nostra vita ***

null Beeld

Huppelend door de illegalenjungle
Regie: Daniele Luchetti
Met: Elio Germano, Alina Berzunteanu

Niet elk drama over de arbeidersklasse hoeft loodzwaar te zijn, maar La nostra vita huppelt wel erg makkelijk over de problemen heen.

De dertiger Claudio is een getrouwde bouwvakker met twee kinderen en een derde op komst. Op zijn Hollywoods toont regisseur Daniele Luchetti hoe gelukkig de leuke vader en gepassioneerde minnaar met zijn gezinnetje is. Deze sfeer staat in schril contrast met die op de bouwplaats, want daar heerst de wet van de jungle, met illegale arbeiders als gemakkelijke prooidieren. Als een illegale Roemeen dood neervalt van een steiger, verdwijnt het lijk spoorloos. Maar ook Claudio blijft drama niet bespaard.

Als zijn vrouw bij de bevalling overlijdt, staat hij er alleen voor met drie kinderen. Om het verlies bij zijn kinderen te verzachten, wil hij dat ze materieel niets tekort komen. Makkelijker gezegd dat gedaan, maar als Claudio bij toeval het lijk van de Roemeen vindt, ziet hij een geldbron: hij dreigt zijn baas bij de politie aan te geven als hij hem geen lucratief bouwproject geeft.

La nostra vita doet denken aan Ken Loachs It's a free world, waarin een vrouw die een uitzendbureautje begint, ongemerkt verandert in een uitbuitster van illegale arbeiders. In La nostra vita verandert de leuke Claudio in een cynicus die zich zonder gewetensproblemen op chantage stort.

Maar waar Loach de grimmige wereld van illegalen serieus nam, vormt deze in La nostra vita slechts het decor van een drama over een man die moet leren omgaan met zijn verdriet en steun van familie moet leren accepteren. Claudio's daden hebben geen consequenties, zodat in het sentimentele slot iedereen elkaar in de armen kan vallen.

We hebben geen bezwaar tegen Ken Loach-light, maar La nostra vita wekt de indruk dat de filmmakers bezorgder zijn over het welzijn van de kijker dan over de bittere werkelijkheid van illegalen. Dat het niet steeds opvalt, is te danken aan Elio Germano, die met zijn energieke optreden als Claudio boven het scenario uitstijgt. Het leverde hem op het filmfestival in Cannes de met Javier Bardem (Biutiful) gedeelde acteursprijs op. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden