Plus

La Mort de Louis XIV

La Mort de Louis XIV toont het decorumverlies en de aftakeling van de koning en speelt zich bijna volledig af rond het bed van de koning. Het is boven alles een intiem drama over sterven.

Jos van der Burg
De film speelt zich af rond het ziekbed van de Franse koning Louis XIV Beeld -
De film speelt zich af rond het ziekbed van de Franse koning Louis XIVBeeld -

Ook koningen gaan dood, zelfs als ze Zonnekoning worden genoemd. Lodewijk XIV verwisselde in 1715 op 76-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige. "Waarom huilen jullie, dachten jullie dat ik onsterfelijk was?" zou de koning tegen de treurende hovelingen rond zijn sterfbed hebben gezegd.

Klinkt goed, een koning die vóór het uitblazen van zijn laatste adem duidelijk maakt dat hij ook maar een mens is. Vrijwel zeker heeft Lodewijk XIV deze woorden nooit gesproken, maar wilde het hof de herinnering van het volk aan hem ermee sturen. Framing is van alle tijden.

Hoe het er wel aan toeging tijdens het sterfproces van deze koning, die 72 jaar (!) op de troon zat, is te zien in het intieme (slaap)kamerdrama La Mort de Louis XIV. De Catalaanse regisseur Albert Serra kennen we van speelse films over historische en literaire personages (Don Quichot, Casanova, Dracula), maar in La Mort de Louis XIV is hij trouw aan de historische feiten.

De film speelt zich bijna volledig af rond het bed van de koning, die als hij terugkomt van de jacht hevige pijn aan zijn been heeft. Een bezorgde hofarts (Patrick d'Assumçao) denkt dat het komt door ischias, maar later blijkt dat het koudvuur is: een zeer pijnlijke, in die tijd dodelijke infectie.

De koning belandt in bed en komt er - omringd door artsen en
hovelingen die applaudisseren als het de stervende vorst lukt om een biscuitje te eten - niet meer uit.

La Mort de Louis XIV toont het decorumverlies en de aftakeling van de koning, die prachtig ingetogen wordt gespeeld door de Franse acteerlegende Jean-Pierre Léaud. Absurd, maar waargebeurd, is de scène waarin de koning zijn vijfjarige kleinkind als zijn opvolger aan zijn bed ontvangt en hem adviseert over de invulling van zijn koningschap.

Maar La mort de Louis XIV is boven alles een intiem drama over sterven. Omringd door hulpeloze artsen en hovelingen, maar in het zicht van de naderende dood toch eenzaam, zakt de koning weg in pijn en koortsdromen. Het maakt aangrijpend voelbaar dat ieder mens alleen sterft.

La Mort de Louis XIV

Regie Albert Serra
Met Jean-Pierre Léaud
Te zien in Eye, Filmhallen, Rialto

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden