Plus

La La Land

Op een warme dag staat het verkeer weer eens muurvast op een snelweg rond Los Angeles. Terwijl de camera langs de schier oneindige rij stilstaande auto's glijdt, begint een van de bestuurders te zingen.

Ryan Gosling als Seb en Emma Stone als Mia. Beeld FIlmstill
Ryan Gosling als Seb en Emma Stone als Mia.Beeld FIlmstill

In de laadbak van een vrachtwagen begint een combootje te spelen. Portieren in alle kleuren van de regenboog zwaaien open op het ritme van de muziek, mensen stappen uit, doen vrolijke danspasjes op de motorkap: "Ik klauter naar de top."

In een van de auto's zit de charmante, bescheiden Mia, die ervan droomt actrice te worden, maar vooralsnog de sterren glutenvrije cake verkoopt in de biologische koffiebar van de Warner Bros. Studio's - op een steenworp afstand van de plek waar Humphrey Bogart en Ingrid Bergman elkaar kusten in Casablanca.

Grote sterren
In een andere wagen zit Seb, een even nukkige als romantische jazz­muzikant, die droomt van een eigen club, maar voor een habbekrats achtergrondmuzak speelt in protserige restaurants. Luid toeterend maant Seb de in een script - want ze heeft zo weer eens een auditie - verzonken Mia gas te geven.

De bruisende openingsscène zet direct de toon van La La Land, de derde speelfilm van de jonge Damien Chazelle, die in 2009 geruisloos debuteerde met Guy and Madeline On a Park Bench en twee jaar geleden doorbrak met Whiplash, een muziekfilm over de clash tussen een getalenteerde drummer en zijn sadistische muziekleraar.

Het script voor La La Land schreef hij al eerder, in 2010. Nadat hij drie Oscars had gewonnen voor Whiplash, kon hij het alsnog realiseren zoals hij wilde - maar wel met grote sterren in de hoofdrollen (naast Ryan Gosling en Emma Stone is er ook een prominente rol voor R&B-/soulzanger John Legend).

Nostalgisch en fris
Mia en Seb vinden elkaar al snel terug, verliezen elkaar weer uit het oog en leren allebei een belangrijke les - dat is het zo'n beetje. Maar meer nog dan in Whiplash treft Chazelle precies de juiste toon; zijn in de seizoenen onderverdeelde film vindt de perfecte balans tussen nostalgisch en fris, tussen clichés en originele vondsten en tussen überromantisch en bitterzoet.

De acteurs mogen niet de beste zangers zijn, de liedjes zijn fijn en de gekunsteldheid die het genre eigen is, staat de waarachtigheid geen moment in de weg. Sterker: tegen het einde weet het sprookje nog te ontroeren ook.

Het reeds met prijzen en nominaties overladen La La Land is de juiste film op het juiste moment: een prachtige ode aan de stad Los Angeles en de droomfabriek die Hollywood nog steeds is, met schrandere knipogen naar het moderne, gejaagde leven. Een liefdesbetuiging aan free jazz, aan musicals als Les Parapluies de Cherbourg en Singin' in the Rain, en aan de film in het algemeen.

La La Land

Regie Damien Chazelle
Met Emma Stone, Ryan Gosling
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, The Movies, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden