Plus

La Fille de Brest

La Fille de Brest vertelt het verhaal van een verbeten longarts tegenover een meedogenloze famaceut. De film is behoorlijk onderhoudend, dat is vooral te danken aan de vertolking van Irène Frachon door Sidse Babett Knudsen.

Jan Pieter Ekker
Sidse Babett Knudsen speelt Irène Frachon in La Fille de Brest. Beeld -
Sidse Babett Knudsen speelt Irène Frachon in La Fille de Brest.Beeld -

Irène Frachon, longspecialist in een universitair ziekenhuis in het Franse kuststadje Brest, ontdekt tijdens een autopsie dat de hartkleppen en pezen van de overledene zijn verdikt. Het is al het elfde geval sinds 2006; Frachon ziet een verband met het gebruik van Mediator, een medicijn dat wordt voorgeschreven aan diabetes­patiënten met overgewicht.

De arts slaat alarm; ze wil dat het medicijn terstond uit de handel wordt genomen door de Franse farmamultinational Servier, maar de overheidsinstantie die de kwaliteit van alle geneesmiddelen bewaakt - en daarmee zou moeten toezien op de gezondheid van de Fransen - wimpelt haar af.

David tegen Goliath
Wat volgt is een nauwgezette reconstructie van de slagen die het opgewonden standje uit de provincie uitvecht met de zelfgenoegzame, grootsteedse farmaceuticagigant en de onverschillige overheid.

La Fille de Brest is gebaseerd op het leven van Irène Frachon en het boek dat de onverschrokken arts in 2010 over de affaire schreef: Mediator 150 mg, Combien de Morts? Plaats- en tijdsaanduidingen accentueren het realistische karakter, er wordt veel medisch jargon gebruikt.

De operatiescènes laten niets aan de verbeelding over en regisseur Emmanuelle Bercot - twee jaar geleden opende het festival van Cannes met haar La Tête Haute - neemt met een lengte van twee uur wel heel ruim de tijd voor haar variatie op het gevecht van David tegen Goliath.

Hoewel van meet af aan duidelijk is dat Frachon het gelijk aan haar zijde heeft en de afloop zich laat raden, is de klokkenluidersfilm toch behoorlijk onderhoudend. Dat is vooral te danken aan Sidse Babett Knudsen, bekend door haar vertolking van Birgitte Nyborg in de hitserie Borgen.

Zij geeft de steeds verbetenere Frachon ook humor en lichtheid, die prettig afsteken bij de onbuigzaamheid van de mannen in pakken.

La Fille de Brest

Regie Emmanuelle Bercot
Met Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel
Te zien in The Movies, City

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden