PlusFilm

L'Homme Fidèle is amusant dankzij acteerwerk

De vertaling van L'Homme Fidèle is 'de trouwe man' en deze naam is passend voor de makkelijk te manipuleren hoofdpersonage, gespeelt door Louis Garrel. Puik acteerwerk zorgt ervoor dat L'Homme Fidèle een amusante film is.

Antiheld Abel (Louis Garrel) en ­de verliefde tiener Eve (Lily-Rose Depp). Beeld -
Antiheld Abel (Louis Garrel) en ­de verliefde tiener Eve (Lily-Rose Depp).Beeld -

Zo vader zo zoon. Philippe Garrel maakte zijn speelfilmdebuut in 1967 en nu treedt zijn zoon Louis met L'Homme Fidèle (de trouwe man) in zijn voetsporen. Niet voor het eerst overigens, want vier jaar geleden maakte hij zijn speelfilmregie­debuut met Les deux amis. Maar die film was in Nederland niet te zien, dus dat telt niet.

We kennen Louis Garrel wel als acteur, want hij speelde in bijna veertig films. Bizar veel voor een 35-jarige, die zestien jaar geleden doorbrak in Bertolucci's The Dreamers. In die in 1968 in Parijs spelende film is hij een jongen die met zijn vriend een incestueuze driehoeksverhouding met zijn zus heeft.

Terwijl op straat de revolutie wordt gepredikt, dompelen zij zich onder in de vrije liefde. Dat er een buitenwereld bestaat, merken zij pas als er een steen door een ruit van het appartement vliegt.

Iets van die romantische jarenzestigsfeer is blijven kleven aan Louis Garrel. Het zal komen door zijn dromerige uitstraling, maar ook door zijn vader. Dat Philippe Garrel jarenlang een relatie had met zangeres Nico was voldoende reden voor jaloezie bij iedere jongen.

L’homme fidèle

Regie Louis Garrel
Met Louis Garrel, Laetitia Casta
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Studio/K

De jaren zestig zijn altijd voelbaar gebleven in Philippe Garrels films - zoals in Les Amants Réguliers (2005), waarin zoon Louis een dromerige dichter speelt, die het drukker heeft met de liefde dan met de ­revolutie.

Het ­tegenover-gestelde personage, de door rebellie en revolutie geobsedeerde ­Jean-Luc Godard, speelde hij twee jaar geleden in Michel Hazanavicius' Le Redoutable.

Dat de sfeer van de jaren zestig in Louis Garrels dna verankerd zit, blijkt uit L'Homme Fidèle. De film speelt in het heden, maar ademt de onbekommerde (film)sfeer van de jaren zestig. In de openingsscène zegt Marianne (Laetitia Casta) tegen haar vriend Abel (Louis Garrel) dat ze zwanger is.

Als hij opgetogen reageert, zegt ze dat het kind niet van hem is, maar van Abels vriend Paul. Abel moet over tien dagen uit het appartement, omdat ze met Paul gaat trouwen. Bijzonder is dat Abel niet woedend en wanhopig reageert, maar kalmpjes vertrekt.

Vervolgens springen we bijna tien jaar verder in de tijd. Paul is onverwacht overleden en Abel probeert Marianne terug te winnen, maar haar 9-jarige zoon Joseph (Joseph Engel) zit niet op een nieuwe man in huis te wachten en probeert Abel af te schrikken met een gruwelverhaal over Pauls dood. Voor een extra complicatie zorgt Pauls tienerzus Eve (Lily-Rose Depp, inderdaad de dochter van), die alles doet om Abel haar bed in te slepen.

Vergeet de plot, want die doet er nauwelijks toe. L'homme fidèle draait om een besluiteloze goedsul, die zich in de liefde door twee vrouwen laat manipuleren. Garrel is een geloofwaardige antiheld, Depp een uitstekende verdwaasde tiener, en Casta (in het echte leven getrouwd met Garrel) een sluwe manipulator.

Joseph steelt de show als koppig jochie met een verborgen plan. Het is amusant, maar L'Homme Fidèle is te lichtvoetig om veel indruk te maken. Louis Garrel heeft zeker ook regietalent, maar wie schopt hem uit zijn zorgeloze bubbel de echte wereld in?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden