Column

Kwetsen kan leiden tot het juiste inzicht

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het recht van de vrijheid van menings­uiting betekent dat je juist niet altijd consequent hoeft te zijn in je opvattingen.

Je kunt tégen de boerkini zijn, maar vóór een T-shirt waarop een hakenkruis staat plus de IS-vlag die in een vuilnisvat worden gegooid. Je kunt vóór onze cultuur zijn, en tégen de mensenrechten.

Is dat stom? Misschien.

Consistentie is een deugd, maar geen noodzaak. Sterker: inconsequenties kunnen een debat verhelderen of op scherp zetten.

Ik vind Pegida af en toe walgelijk. Walgelijk vond ik het toen zij op asielzoekers gingen jagen. Die Ku Klux Klan-mensenjacht was weerzinwekkend.

Maar als Pegida moslims wil krenken door met een varkenskop of een raar T-shirt te lopen, dan moeten zij hun gang mogen gaan. En wanneer zij dan de boerkini willen verbieden, laat het ze zeggen. Niemand hoeft iets uit te leggen. Argumenten doen er niet toe, tenzij de overheid zich ermee gaat bemoeien. Op het ogenblik draait er veel om interpretatie.

Gerard Reve trad ooit op (Kortrijk, 1975) getooid met kettingen met een hakenkruis, een hamer en sikkel en het ban-de-bomteken. Men vond dat te ver gaan. Maar tot een veroordeling kwam het niet. Zelfs niet nadat hij het gedicht Voor Eigen Erf had voorgedragen, waarin de regel stond: 'Op naar de blanke macht.'

Het gaf destijds grote commotie. Reve reageerde daarop met een ingezonden brief in Het Parool: 'Ik bedoel niet letterlijk wat in het gedicht staat, want ik ben geen racist en de neger heeft mijns inziens recht op een plaats onder de zon gelijkwaardig aan die van de blanke.'

'Ik heb echter door dit brute middel bij miljoenen gehoor gevonden voor mijn betoog, volgens hetwelk de immigratiepolitiek van de Nederlandse regering, die massaal mensen binnenlaat, voor wie er in Nederland geen werk, geen woonruimte en geen toekomst is, en slechts verpaupering en criminaliteit in het verschiet liggen, tot een ramp zal moeten voeren.'

Aldus Reve - ik herhaal het - in 1975.

Als je een boerkini of een T-shirt verbiedt, zal de rechter moeten vragen wat je met die symbolen precies bedoelt.

Zelfs wanneer je dan beweert: ik wil met die symbolen kwetsen, hoort dat niet strafbaar te zijn. Dat kwetsen kan namelijk leiden tot het juiste inzicht. Dat is precies het doel van de Vrijheid van Meningsuiting.

Reageren? t.holman@parool.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden