'Kwetsbare kinderen dupe van overdaad aan toezicht'

Jeugdbescherming Regio Amsterdam vreest dat een overdaad aan toezichthouders ten koste gaat van de begeleiding van kwetsbare kinderen en hun ouders.

Jop van Kempen
Jeugdbeschermingsorganisaties sturen een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) Beeld anp
Jeugdbeschermingsorganisaties sturen een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn (Welzijn)Beeld anp

De jeugdbeschermingsorganisatie kaart met collega-instellingen de regeldruk aan bij staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn). "We hebben in totaal te maken met veertien toezichthoudende organen," zegt Claire Vlug, bestuurder van Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

"Van ons eigen tuchtrecht, gemeentelijke klachtenloketten tot de Inspectie Jeugdzorg, om er een paar te noemen. Elke toezichthouder verlangt van ons andere informatie, andere onderzoeken en andere handelingen."

"Toezicht is zinvol, maar dit woud aan procedures verbetert de jeugdzorg niet. Ook kost het te veel van onze capaciteit. Die zetten we liever in voor onze kerntaak: de begeleiding van kwetsbare kinderen en hun ouders."

Jeugdbescherming Regio Amsterdam schrijft de toegenomen bureaucratisering toe aan de decentralisatie in de jeugdzorg, in 2015. Sindsdien is niet de rijksoverheid verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar zijn dat de gemeenten. "Een bijwerking van die wijziging is de overdaad aan toezicht," constateert Vlug.

Klachtenprocedures
De Amsterdamse jeugdinstelling heeft dertig tot vijftig procent meer werk aan klachtenprocedures. Vooral ouders in een vechtscheiding grijpen alle mogelijkheden aan om het werk van Jeugdbescherming tegen het licht te houden. "Die procedures en de dreiging ervan leggen veel druk op onze gezinsmanagers," aldus Vlug. De Amsterdamse jeugdinstelling nam mede vanwege de toegenomen werkdruk onlangs veertig extra medewerkers aan.

Jeugdbescherming Regio Amsterdam richt zich op gezinnen waarbij de veiligheid of de ontwikkeling van kinderen in het geding is, bijvoorbeeld door huiselijk geweld of ouders met verslavingsproblematiek. De organisatie komt in de regio Amsterdam bij ruim drieduizend gezinnen over de vloer.

Regeldruk
Ook jeugdinstellingen elders in Nederland hebben last van de regeldruk. De landelijke William Schrikker Groep, Intervence (Zeeland) en Bureau Jeugdzorg Noor-Brabant hebben de brandbrief aan Van Rijn eveneens ondertekend. De staatssecretaris treedt met de partijen in gesprek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden