'Kwetsbaarheid Oosterpark onderschat'

Twee rapporten tonen het nu aan: de renovatie heeft het Oosterpark meer kwaad gedaan dan goed. 'We hebben ons enorm verslikt.'

Marc Kruyswijk
In de dichte toplaag worden gaten gestoken tegen overtollig water. Beeld Roi Shiratski
In de dichte toplaag worden gaten gestoken tegen overtollig water.Beeld Roi Shiratski

De ene na de andere plant wordt uit de zompige aarde getrokken. "Hier, ruik maar eens. Het stinkt, dat is niet goed. En zie je die kleine wortels? Die zijn behoorlijk aangetast al. Deze rododendrons moeten we wel als afgeschreven beschouwen. En die plataan? O, die redt het wel, hoor."

Hans Kaljee is als gemeentelijk bomenconsulent dé deskundige als het gaat om bomen. Sinds kort is hij betrokken bij de aanpak van de problemen waarmee het Oosterpark te kampen heeft. Een waterprobleem, toch? Nee hoor, zegt Kaljee: "Er staan wel plassen, maar het feit dat het water zo dramatisch wegloopt wordt veroorzaakt door de bodem. Het Oosterpark heeft vooral een bodemprobleem."

Optimist
Kaljee gaat deze ochtend voor tijdens een korte ronde door het park. Hij is bekend met de resultaten van de onafhankelijke onderzoeken naar de deplorabele toestand waarin het park verkeert sinds de grootscheepse renovatie van de afgelopen twee jaar. In plaats van dat het beter ging met het park, lijkt het juist slechter te gaan. En de onderzoeken bevestigen dat beeld: er is iets misgegaan.

De bomenman, optimist tot in zijn vezels, kan precies aanwijzen waar het afgelopen jaar fout is gegaan, zegt hij, terwijl hij bijna tot zijn enkels wegzakt in de blubber tussen de struiken. "Hier aan de noordzijde van het park is de bovenlaag weggehaald en opgeslagen in onze depots. Die toplaag hebben we na de werkzaamheden teruggestort, maar blijkt nu enorm dichtgeslagen te zijn. Het is een dichte deken die het water extreem goed vasthoudt, onder de grond. Een pannenkoek. Regenwater trekt daardoor niet in de grond, maar blijft erbovenop staan."

Dat slepen met grond, achteraf is dat een slechte keuze geweest, zegt Kaljee. "We hebben er pap van gemaakt, de laag die we hebben teruggestort is echt geroerde grond. En de effecten, je kunt het om je heen zien, zijn dramatisch."

Kwetsbaar
Dat klopt: hoewel de afgelopen dagen niet veel regen is gevallen, staan op veel plekken de planten en de bomen nog in diepe plassen. En toch, er is jaren gesteggeld over de renovatie van het park: konden deze problemen niet worden voorzien? Zo gemakkelijk ligt het niet, zegt Kaljee. "Gedrag van water is een ingewikkeld ding. Maar ja: we hebben de kwetsbaarheid van de bodemstructuur onderschat, we hebben ons verslikt in wat er zou gebeuren."

Even verderop, aan de kant van het OLVG, zegt Kaljee dat het nog niet te laat is. "Maar we moeten wel nú in actie komen, de bomen staan op het punt te gaan groeien. We hebben geen weken de tijd meer, anders hebben we een heel serieus probleem."

'Er is hoop'
Her en der zijn groepjes groenwerkers bezig met het steken van gaten. Kaljee legt uit dat hiermee die dichte laag wordt geperforeerd. Ook zijn inmiddels al honderden meters sleuven gegraven, die overtollig water moeten afvoeren. En zie, wijst hij: "Twee dagen geleden hebben we gegraven en hier is het water al weggelopen."

Er is dus hoop? Natuurlijk is er hoop, zegt Kaljee. "Nu wordt het bidden voor mooi weer. Het zat ons ook niet mee, met die natte winter, waarin het maar niet of nauwelijks wilde vriezen. Was dat wel gebeurd, dan waren de problemen al veel minder geweest. Geef ons een paar lekkere droge weken, met een beetje wind, en de problemen van het Oosterpark zijn opgelost."

Wormen moeten zeiknat Oosterpark helpen

De gemeente gaat wormen uitzetten om de structuur van de te dichte bodem van het park losser te maken, zodat water beter kan worden afgevoerd. Lees het volledige verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden