Plus

Kwestie Sylvana Simons: wanneer is belediging ook reden voor straf?

Nu de kersverse politica Sylvana Simons voor de lelijkste dingen wordt uitgemaakt op internet, rijst de vraag: kunnen mensen vervolgd worden voor hun online scheldpartijen?

Nicole Kroes
Alle klachten die tot nu toe zijn binnengekomen bij het Meldpunt Discriminatie gaan over de uitzwaaidag voor Sylvana Simons op Facebook. Beeld /
Alle klachten die tot nu toe zijn binnengekomen bij het Meldpunt Discriminatie gaan over de uitzwaaidag voor Sylvana Simons op Facebook.Beeld /

Bij het Meldpunt Discriminatie Internet druppelen de eerste klachten binnen over de racistische opmerkingen aan het adres van tv-
persoonlijkheid Sylvana Simons, die parlementariër wil worden. "De teller staat nu op acht. We krijgen gemiddeld twee klachten per dag," zegt Rianne Pattipeilohy.

Sinds Simons vorige week bekendmaakte dat ze de politiek in wil namens de partij Denk, krijgt ze een stortvloed van verwensingen naar haar hoofd. Simons toonde begrip voor de arrestatie van Ebru Umar in Turkije, wegens belediging van de Turkse president Erdogan. Ze noemde de situatie voor Umar vervelend, maar zei dat ze willens en wetens iets heeft gedaan dat in Turkije niet mag.

Sindsdien wordt Simons voor van alles uitgemaakt. De reeks beledigingen is eindeloos: aap, sloerie, Zwarte Piet, het passeert allemaal de ­revue op sociale media. Bijna alle klachten die binnenkomen bij het Meldpunt, gaan over de 'Uitzwaaidag voor Sylvana Simons', een fictief Facebookevent dat is aangemaakt door de 23-jarige Donny 'Morero', die eigenlijk Bonsink heet. 19.000 mensen gaven aan naar het event te gaan.

Inmiddels zijn er ook klachten binnen over een Facebookpagina die is aangemaakt om Sylvana en de zangeres Anouk samen uit te zwaaien.

Ku Klux Klan
Het Meldpunt Discriminatie Internet bekijkt de pagina's en geeft de ontoelaatbare uitingen door aan Facebook. Pattipeilohy: "Vervolgens worden de racistische posts door iemand van Facebook verwijderd. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met foto's van de Ku Klux Klan die waren geplaatst."

Veel meer dan dit kan dit Meldpunt volgens Pattipeilohy niet doen. "Wij kunnen alleen aangifte doen als er een hele groep wordt gediscrimineerd. Nu zijn veel reacties specifiek gericht tegen de persoon Sylvana Simons." Toch voelen mensen zich wel degelijk aangesproken, volgens haar. "Vooral als ze verwensingen naar haar hoofd krijgt als 'Zwarte Piet'."

'Minder, minder'
Duidelijk is in elk geval dat er een stuk minder geklaagd wordt dan toen PVV-leider Geert Wilders 'Minder, minder minder' scandeerde in maart 2014, na de verkiezingen voor de gemeenteraden, refererend aan 'minder Marokkanen'. Toen werden de meldpunten discriminatie overspoeld met klachten. Nu heeft het Meldpunt Discriminatie Amsterdam nog geen enkele klacht binnen over de kwestie-Sylvana.

"Het is ook een totaal onvergelijkbare situatie. Toen konden mensen klagen tegen één man. Nu gaat het om tienduizenden mensen die online met bagger gooien. Waar moet je dan beginnen?" zegt Cyriel Triesscheijn van Artikel 1, de organisatie van antidiscriminatiebureaus.

Volgens Triesscheijn is het wel mogelijk om tot vervolging over te gaan in deze kwestie. "Er zijn extreme uitspraken gedaan. De vraag is of de mensen die ze hebben gedaan, makkelijk vindbaar zijn."

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft in elk geval al een voorzetje gegeven. De minister van intergratie noemde de uitlatingen aan het adres van Simons deze week 'walgelijk' en zei in Nieuws­uur dat een strafrechter naar een deel van de online uitingen zou moeten kijken en dat er zelfs sancties zouden moeten volgen.

undefined

Reactie OM
Het Openbaar Ministerie laat weten contact op te nemen met Sylvana Simons. "Om te vragen wat al die reacties met haar doen." Of ze zelf aangifte heeft gedaan, weet het OM niet.

Het OM zal kijken naar 'de aard van de uitlatingen' in samenwerking met de politie, die de ­reacties online in de gaten houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden