Kwartaalcijfers Wall Street vol spanning afgewacht

De beurzen kijken komende week met spanning naar Wall Street, waar het kwartaalcijferseizoen in alle hevigheid losbarst. Ook zal de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, verslag uitbrengen aan het Amerikaanse Congres. Mogelijk wordt daarin iets onthuld over nieuwe steunmaatregelen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een groot aantal toonaangevende Amerikaanse bedrijven komt deze week naar buiten met de resultaten over het tweede kwartaal. Het gaat onder meer om marktleiders als softwareconcern Microsoft, chipfabrikant Intel, industriegigant General Electric, frisdrankconcern Coca-Cola en de producent van consumentenproducten Johnson & Johnson.

Banken
Ook de financiële sector op Wall Street zal volop in de belangstelling staan. Grote banken als Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup presenteren hun kwartaalcijfers. Vrijdag kwam JPMorgan Chase al met meevallende cijfers naar buiten. De grootste bank van de Verenigde Staten wist een miljardenwinst te boeken, ondanks enorme verliezen op slechte beleggingen. Ook Wells Fargo deed het goed.

De president van de Federal Reserve, Ben Bernanke, houdt dinsdag en woensdag toespraken in het Congres. Beleggers zullen zijn woorden nauwlettend volgen, in de hoop signalen op te pikken dat de Fed extra steunmaatregelen voorbereidt. Vorige week kwamen de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed naar buiten. Daaruit bleek dat de Fed alle opties openhoudt, maar vooralsnog niets heeft gepland. Dat zorgde toen voor teleurstelling.

Amsterdam
Beleggers in Amsterdam krijgen deze week resultaten voorgeschoteld van chipmachinefabrikant ASML. Vorige week verraste ASML de markten met de bekendmaking dat Intel een groot belang in het bedrijf neemt en gaat samenwerken met ASML. Het aandeel ging daarop flink omhoog.

Andere bedrijven op het Damrak die deze week met cijfers komen, zijn onder meer AkzoNobel, Docdata, Beter Bed en Sligro.

Schuldencrisis
Ook zullen de markten de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis in de gaten houden. Komende week worden details verwacht over het steunpakket aan de Spaanse bankensector van 30 miljard euro.

Ook macrocijfers kunnen nog invloed uitoefenen. Uit Europa komen onder meer cijfers over de inflatie en de handel. Uit Duitsland komen gegevens over het vertrouwen van analisten en beleggers in de economie. Het CBS maakt cijfers bekend over de werkloosheid, de consumentenuitgaven en het consumentenvertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden