Kwart van de Nederlanders gebruikt hart- en vaatmedicijnen

Ruim een op de vier Nederlanders gebruikt medicijnen die hart- en vaatziekten moeten voorkomen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Ongeveer 4,3 miljoen mensen, voornamelijk ouderen, gebruikten in 2013 de zogenoemde CVRM-medicijnen tegen hartfalen, hart- en herseninfarcten en hartkramp.

Ongeveer 4,3 miljoen mensen gebruikten in 2013 medicijnen tegen hartfalen, hart- en herseninfarcten en hartkramp. Beeld anp
Ongeveer 4,3 miljoen mensen gebruikten in 2013 medicijnen tegen hartfalen, hart- en herseninfarcten en hartkramp.Beeld anp

Deze groep mensen nam gezamenlijk ruim 3 miljard doses in ter waarde van 837 miljoen euro. Dat bedrag valt relatief mee, doordat prijzen voor geneesmiddelen zijn gedaald. Van steeds meer medicijnen loopt het patent af, waardoor andere producenten een goedkopere variant op de markt brengen, aldus een woordvoerder van de SFK.

Het aantal verstrekte doses van deze medicijnen stijgt tegelijkertijd wel met 3,5 procent. Vooral cholesterolverlagers gaan vaker over de toonbank bij de apotheek; jaarlijks zo'n 7 procent meer.

Cholesterolverlagers
Dat laatste komt vooral doordat steeds meer mensen de cholesterolverlagers zijn gaan gebruiken, zo legt een woordvoerder van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit. Er wordt volgens hem steeds vaker getest op het cholesterolniveau en bovendien worden de geneesmiddelen met een preventieve werking bij steeds meer aandoeningen voorgeschreven.

'Bijvoorbeeld diabetespatiënten krijgen steeds vaker cholesterolverlagers. Zij lopen een groter risico op hart- en vaatziekten', legt de woordvoerder uit. Het is volgens hem niet zo dat er meer medicijnen per patiënt worden gebruikt; een arts heeft zich te houden aan richtlijnen en die worden de afgelopen jaren juist steeds beter nageleefd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden