Kwart van Bosniërs getroffen door overstromingen

Ruim een miljoen Bosniërs, meer dan een kwart van de totale bevolking, lijdt onder de gevolgen van de overstromingen. Het gaat om de grootste watersnoodramp op de Balkan in meer dan een eeuw. De regering vergelijkt de verwoestende effecten van het noodweer al met de oorlog van 1992 tot 1995. Er dreigt gevaar door mijnen die door de watermassa's zijn verplaatst.

Een luchtfoto van de Bosnische stad Bosanski Samac, 200 kilometer ten noorden van Sarajevo.Beeld ap

In Bosnië en Servië zijn al zeker veertig doden gevallen. Ongeveer een miljoen Bosniërs hebben geen toegang meer tot schoon water, zei minister van Buitenlandse Zaken Zlatko Lagumdzija vandaag op een persconferentie. Ongeveer 100.000 huizen en andere gebouwen zijn onbruikbaar geworden. Huizen zijn ingestort of compleet onzichtbaar door de modder, bomen liggen om en in dorpen hangt een penetrante lucht van rottende dierenlijken. Lagumdzija: 'De gevolgen van de overstroming zijn afschuwelijk. Tijdens de oorlog zijn veel mensen alles kwijtgeraakt. Nu hebben ze opnieuw niets meer.'

Volgens een overheidsfunctionaris hebben zeker 500.000 Bosniërs hun huis moeten verlaten. Een dergelijk hoog aantal is niet meer voorgekomen sinds de etnische zuiveringen twee decennia geleden. Nadat rivieren buiten hun oevers waren getreden door hevige regenval, hebben meer dan 2000 aardverschuivingen plaatsgevonden.

In Servië moesten zeker 25.000 mensen hun huis uit. Hoewel het ergste gevaar in sommige gebieden geweken lijkt, is de situatie onder meer bij de grootste energiecentrale van het land, net ten zuiden van Belgrado, nog niet onder controle.

Een aardverschuiving nabij de Bosnische stad Zenica.Beeld AP

Mijnenvelden
In Bosnië-Herzegovina liggen bijna twintig jaar na het einde van de oorlog nog steeds grote mijnenvelden die niet zijn opgeruimd. De markering van de mijnenvelden is bovendien door het wassende water grotendeels verdwenen, zegt Satko Mujagic van het Platform BiH van Bosniërs in Nederland. Het water kan de mijnen verplaatsen, zodat gevaar dreigt op plaatsen waar mensen er geen rekering mee houden.

Steeds meer landen van de EU bieden hulp aan de slachtoffers van de ernstige overstromingen op de Balkan. Het gaat onder meer om helikopters, krachtige waterpompen, boten, tenten en waterzuiveringsapparatuur. Op dit moment zijn bijna 450 Europese hulpverleners ter plekke. Het Nederlandse Rode Kruis heeft een gironummer geopend voor de slachtoffers van de overstromingen in Bosnië en Servië: giro 6251.

Serviërs worden opgevangen in een centrum in de stad Obrenovac, 30 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Belgrado.Beeld AFP
Overstroomde straten in Obrenovac, in Servië.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden