Kwart Amsterdamse jongeren zit zonder werk

Het aantal werkloze jongeren in Amsterdam is het afgelopen jaar met zo'n vierduizend toegenomen. Daarmee zit bijna een kwart van de Amsterdamse jongeren die willen werken werkloos thuis.

null Beeld anp
Beeld anp

Begin dit jaar waren 18.400 Amsterdamse jongeren van 15 tot 27 jaar werkloos. Dat is 24 procent van de beroepsbevolking voor deze leeftijdsgroepen. Ter vergelijking: van de gehele Amsterdamse beroepsbevolking is negen procent werkloos.

Ook blijkt uit de cijfers meteen hoe hard de economische crisis er in hakt binnen de generatie die net haar entree maakt op de arbeidsmarkt. Vorig jaar zaten nog 14.700 Amsterdamse jongeren zonder werk, twintig procent van de jongeren die tenminste 12 uur per week wilden werken. In 2009, aan het begin van de crisis, was dat 14 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Jeugdwerkloosheid van het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S. Vorig jaar is de jeugdwerkloosheid vooral toegenomen onder schoolgaande of studerende jongeren. Onder jongeren die geen onderwijs volgen nam de werkloosheid maar licht toe. In die categorie is 16 procent werkloos.

Extra opleiding
'Vermoedelijk is het moeilijker geworden om een grote bijbaan te vinden,' concludeert O+S. 'Maar we weten ook dat door de crisis meer jongeren een (extra) opleiding zijn gaan volgen en zij zoeken wellicht vanuit deze positie naar een baan.'

Nog altijd zitten jongeren van niet-westerse komaf bijna drie keer zo vaak zonder werk. Wel is de toename daar tot staan gebracht, terwijl de werkloosheid onder autochtone jongeren verder steeg van 8 naar 14 procent.

Rest van Nederland
De jeugdwerkloosheid is ook vergeleken met de rest van het land hoog in Amsterdam. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt over heel Nederland tot 14 procent. Wel is de jeugdwerkloosheid in Amsterdam altijd nog lager dan in Rotterdam en Den Haag, waar de jeugdwerkloosheid volgens O+S vooral het afgelopen jaar enorm is gestegen.

Het nieuwe stadsbestuur trekt voor de komende vier jaar 28 miljoen uit voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Hoe dat precies wordt besteed zal de nieuwe wethouder Arjan Vliegenthart na de zomer bekend maken.
Onduidelijkheid over de concrete maatregelen in het college-akkoord van D66, VVD en SP wekte onlangs al kritiek van jongerenvakbond FNV Jong.

Vanuit de oppositie kwamen PvdA en GroenLinks daarop met een aanvalsplan met concrete plannen zoals meer van de door het vorige college ingezette startersbeurzen en bonussen voor bedrijven die jongeren een baan aanbieden. Dit plan moest 8 miljoen euro kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden