Kwart Amsterdamse homo's voelt zich onveilig

Ruim een kwart van de Amsterdamse homoseksuele mannen voelt zich soms of vaak onveilig. Dat blijkt uit de factsheet LHBTI's in Amsterdam die de gemeente donderdag heeft gepubliceerd.

Een boot tijdens de jaarlijkse Canal Parade Beeld anp
Een boot tijdens de jaarlijkse Canal ParadeBeeld anp

Het rapport brengt de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen, transgenders en interseksuelen in beeld en geeft aan tegen welke problemen zij aanlopen. Volgens wethouder Kukenheim (Diversiteit) blijkt uit de uitkomsten 'dat aandacht voor versterking van acceptatie van LHBTI's in Amsterdam urgent is.'

Bijna een kwart van de homoseksuele mannen heeft discriminatie ervaren, en zes procent is slachtoffer geweest van geweld. Ter vergelijking, onder heteromannen is dat respectievelijk twaalf en vier procent. Eén op de drie vrouwen voelt zich soms of vaak onveilig, maar hun geaardheid maakt daarbij geen verschil.

Transgenders hebben helemaal vaak te maken met geweld. Van de Nederlandse transgenders heeft bijna de helft (43 procent) ten minste een keer geweld meegemaakt in de afgelopen twaalf maanden, en 37 procent wordt minstens een keer per maand beledigd, blijkt uit de cijfers.

Acceptatie
Homoseksualiteit wordt niet vanzelfsprekend geaccepteerd. Een op de vijf Amsterdammers heeft er moeite mee dat homoseksuele en lesbische paren trouwen, twee mannen hand in hand lopen, of dat hun kind les krijgt van een homoseksuele leraar of lerares, blijkt uit de Amsterdamse Burgermonitor 2014.

Migranten hebben relatief vaker moeite met het accepteren van LHBTI's, vooral mensen die zichzelf als gelovig definiëren. Vooral mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst hebben moeite met LHBTI's. Die tweede is echter vaak al een hoop toleranter.

School
Een andere ontwikkeling is de acceptatie van homoseksualiteit op scholen. Hoewel dat iets verbeterd is ten opzichte van vier jaar eerder stond in 2014 en 2015 nog altijd 17 procent van de tweedeklassers negatief tegenover homoseksualiteit. Er zijn grote verschillen tussen de stadsdelen: in Centrum heeft zeven procent een negatieve houding; in Nieuw-West is dat bijna een kwart.

Uit de cijfers blijkt verder dat homoseksuele en biseksuele mannen vaker langdurige ziekten, aandoeningen, handicaps of ouderdomsklachten hebben dan heteroseksuele mannen (44 en 28 procent). Ook sporten ze iets minder. Onder vrouwen is het verschil kleiner.

Roze agenda
Vorig jaar presenteerde Amsterdam de Roze Agenda om de veiligheid en acceptatie van homoseksualiteit te vergroten. "Te veel Amsterdammers durven niet uit de kast te komen en te veel roze Amsterdammers durven niet hand in hand over straat', zei Kukenheim toen. "Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent."

De gemeente doet verder onderzoek en komt in het najaar met de resultaten daarvan.

LHBTI's in Amsterdam

Volgens de cijfers is acht procent van de Amsterdamse mannen homoseksueel, en één procent biseksueel. Van de vrouwen is vier procent lesbisch en twee procent biseksueel. Over transgenders zijn geen Amsterdamse cijfers, maar in heel Nederland is ongeveer één op de 250 mensen transgender. Het aantal interseksuelen is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden