'Kwaliteit school is meer dan Cito-score'

Nu de gemiddelde Cito-scores bekend worden, moet staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs ervoor zorgen dat er een systeem komt waarmee ouders basisscholen goed kunnen vergelijken. 'Niet alleen de Cito-score moet daarin te zien zijn, maar ook bijvoorbeeld wat scholen doen tegen pesten, aan cultuureducatie en techniek', vindt PvdA-Kamerlid Loes Ypma.

Ze reageert op het bekendmaken van de gemiddelde Cito-score van scholen. Dat gaat gebeuren omdat RTL Nieuws de gegevens heeft opgevraagd en Dekker geen juridische grond ziet om dit tegen te houden. 'Als je de Cito-score bekendmaakt, is er het gevaar dat ouders die gaan zien als een soort ranglijst tussen scholen', stelt Ypma.

Als ouders beter kunnen vergelijken, leidt dat mogelijk ook tot minder nadruk op de Cito-scores, hoopt Ypma. Sommige scholen proberen nu de uitslagen hoog te houden door slechte leerlingen geen toets te laten maken. Ook is er soms sprake van speciale trainingen om de toets zo goed mogelijk te maken.

Kaal cijfer
PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt het prima als de scores naar buiten komen, maar ziet ook wel wat haken en ogen. 'Je moet er wel rekening mee houden dat het eigenlijk niet zoveel zegt. Het is een heel kaal cijfer', aldus de PVV'er. Volgens hem zou het goed zijn als er in de kleuterklas of in groep 3 een nulmeting wordt gedaan. 'Dan weet je wat voor kinderen er op de school zitten en of de score die de school haalt relatief goed of slecht is.'

CDA, D66 en de SP vinden het onverstandig om de Cito-scores per school naar buiten te brengen. VVD-Kamerlid Karin Straus is ook niet blij met de publicatie van de scores, maar 'het kan helaas niet worden tegengehouden, begrijp ik'. Ze stelt dat de Cito-toets een momentopname is en niet weergeeft hoeveel een kind in 8 jaar heeft geleerd.

Dekker liet in een reactie weten zich ook te realiseren dat een school meer is dan een optelsom van de Cito-score, maar dat hij geen mogelijkheden ziet om de publicatie tegen te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden