'Kwaliteit oliebollen gaat vooruit'

ROTTERDAM - Bakkers hebben dit jaar beter hun best gedaan op oliebollen.Dat blijkt uit de jaarlijkse oliebollentest die vrijdag in het AD staat. De helft van de 85 onderzochte verkooppunten krijgt dit keer een voldoende. Vorig jaar leverden twee van de drie bakkers nog oliebollen die kwalitatief onder de maat waren. De ranglijst wordt aangevoerd door Meesterbakker Van Maanen.

Hoewel de verkooppunten er beter van afkomen dan in 2006, blijft het volgens de test zoeken naar een echt goede oliebol. Slechts tien van de 85 bakkers komen in aanmerking voor het cijfer acht of hoger. ''Het blijft opmerkelijk hoeveel kaf er ook nu weer tussen het koren zit'', stelt Bob Cramwinckel, directeur van het smaakonderzoeksbureau CSO. ''Je hebt uitschieters naar boven, maar toch vooral naar beneden. Het bakken van een goede oliebol is een kunst die lang niet iedereen is gegeven.''

Vooral verkooppunten die hun olie niet tijdig vervangen en daarmee de gezondheid van hun klanten op het spel zetten, moeten het ontgelden. ''Ik schrik werkelijk heel erg als ik zie dat bijna 10 procent van de verkooppunten op dit punt de wet overtreedt'', aldus Hans van Wijk, directeur van onderzoekend laboratorium LabCo. ''Als je dan ook nog bedenkt dat een aantal analyses vlak onder de norm van 16 procent zat - koop een paar uur later een oliebol en het is wel raak - dan maak ik mij daarover grote zorgen.''

Winnende oliebol

De winnende oliebol van Meesterbakker Van Maanen wordt omgeschreven als ''een superbol''. Het bedrijf levert de oliebollen aan zijn 48 filialen in de Bollenstreek, regio Leiden, Haaglanden en Haarlemmermeer. Van Maanen kwam ook in 2001 al eens als beste uit de bus.

De winnaar van de test maakt deze week niet minder dan 600.000 van deze 'superbollen'. ''We hebben royale capaciteit en doen gewoon zoals we altijd doen. Als ze op zijn, zijn ze op'', aldus algemeen directeur Henk Jan van Maanen.

Het geheim van de superbol zit onder andere in het recept, maar daar wil Van Maanen niet veel over kwijt. ''Je moet er veel aandacht aan besteden en dit jaar hebben we een geweldig recept. De bol mag niet te vet zijn. Zorg dat het vet goed op temperatuur is en altijd nieuw vet gebruiken'', aldus de meesterbakker. (ANP)

www.ad.nl/oliebollentest

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden