Kwaliteit Nederlands zwemwater verbeterd

De waterkwaliteit van kustwateren, recreatieplassen en meren in Nederland wordt steeds beter. Dat staat in het woensdag gepubliceerde zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap.

Redactie
Het is geen officiële zwemplek, maar bij Roest op het Oostenburgereiland wordt met warm weer regelmatig gezwommen Beeld Eva Plevier
Het is geen officiële zwemplek, maar bij Roest op het Oostenburgereiland wordt met warm weer regelmatig gezwommenBeeld Eva Plevier

Was in 2012 nog 67 procent van de Nederlandse zwemwateren van 'uitstekende' kwaliteit, vorig jaar was dit 75 procent. Een duik aan de kust kun je sowieso veilig nemen: alle onderzochte kustlocaties scoren goed of zelfs uitstekend.

Van de iets meer dan 700 Nederlandse locaties scoren 24 matig of onvoldoende. Hierbij gaat het vooral om binnenwateren als recreatieplassen en meren. Vervuild zwemwater is vooral te vinden in Noord- en Zuid-Holland, maar ook in Friesland en Groningen. Het aantal vervuilde locaties in Noord-Holland was vorig jaar wel minder (acht) dan in 2014 (tien).

In Amsterdam werden vorig jaar waarschuwingen afgegeven voor zwemmen in de Oudekerkerplas en het zwemwater van de Grote Speelweide van het Amsterdamse Bos. Op beide locaties - en overigens ook op de rest van de officiële zwemlocaties in (de directe omgeving van) Amsterdam - is het zwemwater nu in orde.

Jaarlijks publiceert het agentschap de stand van zaken wat betreft de kwaliteit van zwemwaterplaatsen in de Europese lidstaten. In 2015 werden ruim 700 plassen, meren, rivieren en kustwateren in Nederland onderzocht. Het water is onder meer getest op aanwezigheid van de bacterie E.Coli.

De actuele beoordeling van de zwemwaterkwaliteit is te zien op de website zwemwater.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden