Review

Kwaliteit mosselen laat te wensen over

Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel. Foto ANP

De kwaliteit van mosselen laat te wensen over. Dat is de teleurstellende conclusie van een zevenkoppig panel van deskundigen in de mosseltest van de Provinciale Zeeuwse Courant. Ze proefden tien soorten mosselen uit Zeeland en daarbuiten. De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus.

Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel. ''Hij is sappig, stevig en zonder beschadigingen", zegt Hans Everaars, voorzitter van het Culinair Gilde Zeeland. Supervers en met een goed gevulde schelp, zo wil Joris Jansen, mede-eigenaar van Auberge des Moules in Philippine, 'm zien.

Met hooggespannen verwachtingen beginnen zeven juryleden aan de PZC-mosseltest. In het restaurant van het ROC Zeeland in Middelburg geven ze hun kritische mening over de smaak, structuur, het uiterlijk en de grootte van tien verschillende mosselen, zonder te weten van welke bedrijven ze komen.

De test begint teleurstellend: de eerste vier mosselen komen niet in de búúrt van het ideaal, vinden de juryleden. Vishandelaar Cor Bosman uit Monnickendam noemt de voorverpakte super-mosselen van Prins & Dingemanse 'mager'. Chefkok Marijn Faasse van de Zeezot in Westkapelle proeft zand en meerdere juryleden vragen zich af of het misschien buitenlandse zijn. De Deltamossel wordt als slechtste beoordeeld. ''Hij ziet er goed uit, maar ik wil 'm niet opeten", zegt Bosman. ''Deze mag je niet verkopen. Hij is drellerig en snotterig", vindt Faasse.

De mosselen van Zeeland's Roem scoren weliswaar iets beter op structuur en grootte, maar de smaak blijft onvoldoende. Ook de hangcultuurmosselen van Viskwekerij Neeltje Jans vallen tegen. Ze zijn klein en zien er niet mooi uit, is de mening van de kenners. ''Deze mosselen zijn zó klein, het lijkt wel of ze door een zeef gevallen zijn", zegt Everaars. Arold Versluys, teamleider van de middelbare hotelschool van het ROC Zeeland, omschrijft de smaak als 'bitterachtig'. Jansen slaakt bijna een zucht van opluchting als hij mossel nummer vijf probeert. Dat zijn de schepmosselen van Prins & Dingemanse, verkrijgbaar in de Agrimarkt-supermarkten. ''Dit begint erop te lijken. Dit benadert de kwaliteit van de mosselen die ik in mijn restaurant serveer."

De andere juryleden zijn het met Jansen eens. ''Lekkere volle mosseltjes", vindt Bosman. ''Deze mossel ruikt aantrekkelijk, heeft goed visvlees en smaakt lekker", vindt Everaars. Ook de royal-mosselen van het Albert Heijn-huismerk kunnen de goedkeuring van de meeste juryleden wegdragen. Voor Everaars is het zelfs de favoriet van de test. ''Hier mankeert niet veel aan: een goede smaak en een goede structuur."Vers is toch het allerbest, zo blijkt uit de PZC-test.

De mosselen die van de paalhoofden voor de kust van Westkapelle geplukt zijn, smaken het lekkerst: vol en ziltig. Ze scoren gemiddeld het rapportcijfer 7,1, het hoogste cijfer van allemaal. De schelpen zitten zó vol dat het mosselvlees er bijna uit barst. Toch is deze soort niet de winnaar van de test, omdat ze voor consumenten niet verkrijgbaar is. ''De smaak is goed, maar hij heeft door z'n kleine formaat geen marktwaarde", vindt Jansen.

De schepmosselen van Prins & Dingemans en die van het AH-huismerk strijden uiteindelijk om de mosseltrofee: beide soorten krijgen gemiddeld een krappe zeven van de jury. De schepmosselen winnen de beker, omdat drie van de zeven juryleden deze soort als topper bestempelen. Maar toch, echt van harte gaat het niet. Een ziltige, liefst blanke, volle en sappige mossel - zoals het hoort - die hebben de juryleden niet geproefd. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden