Kwaku festival trapt af met eten, drinken en muziek

Wat begon als een voetbaltoernooi voor kinderen die niet op vakantie konden, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt voor menigeen: het Kwaku festival. Morgen gaat het festival van start. De weersvoorspellingen zijn redelijk gunstig.

Loeka Oostra
Kwakoe festival 2013 Beeld ANP
Kwakoe festival 2013Beeld ANP

Het Kwaku festival, een begrip in Amsterdam. Vijf weekenden lang wordt er feest gevierd in het Bijlmerpark. Het festival begon in 1975 tussen de hoogbouw van de Bijlmer als voetbaltoernooi voor kinderen die niet op vakantie gingen in de zomer, maar werd door steeds meer mensen ontdekt.

Er werd eten en drinken vanuit autokofferbakken verkocht en mensen kwamen samen om elkaar te ontmoeten. Met de jaren werd het feest professioneler aangepakt en groeide het festival uit tot wat het vandaag is: Dans, eten, debatten en lezingen, beeldende kunst, maar ook nog steeds voetbal en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt.

Slaaf
Kwaku is een Afrikaanse jongensnaam die 'geboren op woensdag' betekent. Veel jongens uit Ghana hebben de naam meegekregen, vernoemd naar de dag waarop ze geboren zijn. In Paramaribo staat een beeld van 'Kwakoe' de slaaf, die de ketens verbreekt van de slavernij.

Het festival gaat zaterdag 12 juli om 12.00 uur van start. Tot 10 augustus zijn mensen ieder weekend op zaterdag van 12.00 tot 0.00 uur welkom en op zondag van 11.00 tot 23.00 uur. Voor 3,50 euro begeef je je een dag in het Bijlmerpark tussen de talloze eetkraampjes en optredens.

Muziek
De optredens variëren van een missverkiezing tot een sessie van de rappers van de Sloddervos Gang en van een Indiaanse inweiding tot een heuse twerk contest. Ook zijn er veelal Surinaamse en Afrikaanse bands, waardoor je je even niet in Amsterdam waant.

Het Kwaku festival is allang niet meer alleen het voetbaltoernooi waarom het ooit begon. Maar de gedachte achter het festival is sinds 1975 niet veranderd: een ontmoetingsplaats voor alle culturen, om samen te genieten van de zomer in Nederland.

Morgen in Het Parool: groot interview met Ivette Forster, organisator van het Kwaku festival: 'Het is hier net een Surinaamse camping'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden