Kwakoe gaat dakloos het weekend in

Standhouders op de eerste dag van de 35e editie van het Kwakoe Zomerfestival in het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuid-Oost. Foto ANP Beeld
Standhouders op de eerste dag van de 35e editie van het Kwakoe Zomerfestival in het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuid-Oost. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Kwakoefestival in Zuidoost gaat gehavend het voorlaatste feestweekeind in: na ruzie met tentenverhuurder De Boer moeten de twee grootste feesttenten het de komende dagen zonder dak doen. Daardoor dreigt een aantal grote optredens letterlijk in het water te vallen.

De Boer heeft ongeveer honderd tenten staan op het terrein. Als die worden afgebroken, is dat een enorme strop voor de organisatie, maar ook voor de standhouders. De Boer zou nog enkele tienduizenden euro's tegoed hebben van Kwakoe. "Ik ga huilen! Dit is echt heel erg!" zegt standhouder Louise. "Ik sta hier al vier weken te werken, maar ik heb mijn investering er nog niet uit. Dat geldt voor bijna iedereen hier, zo gaan we allemaal failliet!"

"Ik geef die mannen van de tenten groot gelijk. Zij moeten hun geld krijgen," zeggen Yvonne en Joyce, die al vier weken lang barra's, bere, fladder en andere Surinaamse specialiteiten verkopen vanuit één van de grotewitte tenten op het terrein. Voor de standhouders en het handjevol bezoekers dat poolshoogte kwam nemen, was het nieuws een complete verrassing. "Toen ik aankwam, waren ze de boel aan het afbreken," zegt een boze standhouder. "Ze lieten me het vonnis van de rechter zien. Kennelijk is er donderdag een rechtszaak geweest en heeft Kwakoe die verloren. Daar wist niemand iets van."

Nadat de tenten half waren afgebroken, besloten Renfurm en De Boer 's middags toch weer te onderhandelen en werd het werk stilgelegd. De twee feesttenten waren toen al grotendeels ontmanteld. Daarop volgden zenuwachtige uren, waarbij de standhouders aan de ene kant en de verhuurders aan de andere kant van een veldje naar elkaar stonden te kijken.

Uiteindelijk bereikten de partijen een akkoord: Kwakoe maakte direct een deel van het verschuldigde bedrag over en in ruil daarvoor gaat De Boer pas maandag verder met het afbreken vande tenten-tenzij Kwakoe dan de rest betaalt. Daarmee zijn de problemen niet opgelost, want De Boer bouwt de twee paviljoens, waar dit weekeind optredens gepland staan van onder meer de Ghabiang Boys en Ashwin Jaydee, niet opnieuw op. Die tenten moeten het dus zonder dak stellen.

Ook de megaviering van 137 jaar Hindoestaanse immigratie op het Culture Stage zal op een 'openluchtpodium' moeten plaatsvinden. Bovendien is het dan onzeker of de licht- en geluidsapparatuur wel blijft staan. "In principe laten wij onze lampen niet buiten hangen," zegt de verhuurder.

Jerry Straub, voorzitter van het bestuur van Kwakoe, was tot vrijdagochtend niet op de hoogte van de problemen en hoorde toen ook pas dat er donderdag een kort geding was geweest. "Maar ik ben nu vooral blij dat er een oplossing is. Er is altijd wat met Kwakoe, maar uiteindelijk komen we er ook altijd uit." (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden