Kwakoe Events naar rechter

AMSTERDAM - Stichting Kwakoe Events, die sinds 1975 elke zomer het Kwakoe Festival in Amsterdam-Zuidoost organiseerde, probeert via de rechter alsnog een vergunning voor het organiseren van het festival te krijgen. In een kort geding verzocht Kwakoe de rechtbank in Amsterdam dinsdag om de beslissing van stadsdeel Zuidoost, de vergunning dit jaar aan een andere partij te geven, terug te draaien.

Het stadsdeel heeft het voornemen de organisatie van het festival in de Bijlmer in juli en augustus aan de Stichting Zomerfestival Amsterdam Zuidoost (ZaZo) te gunnen, en dus niet aan Kwakoe Events. De vergunning moet volgende week definitief verleend worden. Bij die beslissing speelden slechte ervaringen met Kwakoe tijdens de laatste drie edities een doorslaggevende rol, zei advocaat van stadsdeel Zuidoost Guido Koop dinsdag. ''Het vertrouwen in Kwakoe is er gewoon niet meer.''

Volgens Kwakoe Events is hun vergunningsaanvraag ten onrechte afgewezen. In maart trad een nieuw bestuur aan, dat met kraamhouders scherpere afspraken zou maken over onder meer milieudelicten en geluidsoverlast. In het verleden ging het daar vaak mis: kraamhouders hielden zich niet aan milieuvoorschriften, er was te veel lawaai en er waren te weinig lichtmasten en toiletten. Ook zou Kwakoe te weinig toezichthouders ingezet hebben.

Meteen na de evaluatie van het festival in 2007 besloot het stadsdeel bij de vergunningaanvraag in 2008 meerdere partijen toe te laten. Uiteindelijk waren er drie kandidaten, waaronder Kwakoe. Volgens advocaat Koop van het stadsdeel viel Kwakoe in vroeg stadium af, omdat de twee ander aanvragers een professioneel beveiligingsbedrijf beloofden in te zetten en hun plannen duidelijker financieel onderbouwden. Via loting kwam uit de laatste twee aanvragers ZaZo als winnaar uit de bus.

Machteld Roethof, advocaat van Kwakoe Events: ''Dat besluit van het stadsdeel is heel slecht gemotiveerd. De eisen voor bijvoorbeeld lichtmasten en aantal decibellen waren in de procedure niet duidelijk. En van ZaZo weet het stadsdeel nog niet of ze entreegeld gaan vragen. Hoezo financiële onderbouwing?''

De rechtbank beslist binnen twee weken of de vergunning definitief niet naar Kwakoe Events gaat. Als dat gebeurt, hoopt Kwakoe Events aan het einde van de zomer alsnog een festival te organiseren op een andere locatie. Almere, waar Kwakoe eerder vergeefs aanklopte voor een vergunning voor een festival in juli en augustus, blijft dan een serieuze optie. Dat liet Kwakoe-voorzitter Henna Lie A Jen Bendanon weten. Uitwijken naar die gemeente ging eerder niet door, omdat geen geschikte locatie gevonden kon worden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden