Lezersbrief

'Kuzu, wees trouw aan Nederland, niet aan Erdogan'

Jeroen Mirck, lid van de bestuurscommissie Nieuw-West, feliciteert Denk met het behalen van zetels op eigen kracht. 'Maar,' schrijft hij, 'maak daar wel zorgvuldig gebruik van.'

Tunahan Kuzu Beeld anp
Tunahan KuzuBeeld anp

Denk is de grootste partij van Nieuw-West geworden.­ ­Allereerst zijn natuurlijk felicitaties op zijn plaats. Het is een prestatie om als nieuwe partij op eigen kracht zetels te veroveren in de Tweede Kamer.

Ik begrijp hoe dat voelt, want het lukte mijn eigen partij D66 midden jaren zestig. Nieuwkomers kunnen de politiek opschudden met een afwijkend geluid dat nog te weinig wordt gehoord.

Gehoord hebben we Denk genoeg. Op PVV-achtige wijze hebben ze hun standpunten van de daken geschreeuwd. Hoewel verbinding regelmatig is gepredikt, hebben Tunahan Kuzu en zijn mannen vooral bijgedragen aan de polarisatie in Nederland, met name bij de Turkse gemeenschap.

Daags na de verkiezingen sprak ik een bezorgde Amsterdammer. Als autochtone homoseksueel in Nieuw-West maakt hij zich zorgen over Denk.

Hij schrok van de gewelddadige Erdogan-demonstratie op Plein '40-'45 en is bang dat dit stadsdeel na de raadsverkiezingen verandert in Klein Turkije.

Natuurlijk heb ik uitgelegd dat we pas volgend jaar een stadsbestuur kiezen en dat in coalitieland Nederland nooit één enkele partij de dienst uitmaakt. Tegelijk maak ook ik me zorgen over de groeiende polarisatie in de politiek.

Daarom heb ik een verzoek aan Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan, de voormannen van Denk. Jullie hebben nu op eigen kracht drie zetels verworven in het parlement. Maak daar zorgvuldig gebruik van. Werk samen, in plaats van mensen te demoniseren.

Wees trouw aan de Nederlandse Grondwet, niet aan de Turkse president Erdogan. En respecteer de media, want net als andere partijen hebben ook jullie de plicht om je daden te verantwoorden.

Lees ook: Zo werd gestemd in jouw buurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden